Home Bosna i Hercegovina Halid Makić dobio nagradu za popularizaciju nauke i promociju BiH

Halid Makić dobio nagradu za popularizaciju nauke i promociju BiH

by admin

Priznanja “Prijatelji nauke/znanosti” dodjeljuju se za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog života u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Profesor Makić navodi da se njegov iskorak u principu svodi na veliki broj projekata, a najveći broj njih dobijen je od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Radi se o 36 projekata koje je implementirao Biotehnički fakultet, za koje je u devet njih bio voditelj, a bio je uključen i u veliki broj ostalih projekata koje fakultet radi s Međunarodnom organizacijom rada, USAID-om, UNDP-om i projekte vezane za razvoj.

– Moje istraživačko područje uglavnom je bazirano na razvoj botaničkih suplemenata hrane, na bazi biljnih ekstrakata, odnosno ljekovitog bilja i ekstrakte koji se odnose na samoniklo divlje voće. Cilj nam je razviti određene proizvode koji će se sutra naći na policama licenciranih prodavnica hrane i apotekama. U tom kontekstu implementiramo projekat sa Međunarodnom organizacijom rada u okviru čega smo pokrenuli Centar za obrazovanje odraslih i radimo na edukaciji nezaposlenih osoba kako bi podigli nivo znanja i konkurentnost na tržištu rada – kazao je profesor Makić.

Dodao je kako rade i na zaštiti tradicionalnih specijaliteta i jednoj posebnoj oznaci koje će proizvodi u BiH imati.

– Dakle, želimo te proizvode zaštiti, dokazati da su oni po nečemu posebni što bi bilo osnova za njihovo brendiranje na tržištu rada – naveo je.

Dodaje da, kada je u pitanju naučno-istraživački rad, smatra da je ovo priznanje rezultat višegodišnjeg rada na polju nauke i naučno-istraživačkog rada.

– Ja samo radim svoj posao i smatram da je zakonski uz nastavu obavezan naučno-istraživački rad i transfer znanja. Iako moram priznati da osnivač u ovom momentu nema pravilan način verifikacije odnosno valorizacije pravih rezultata istraživanja jer nas i ne plaćaju za to, već je plaćen broj sati samo, što nije dobro. Nauka ne bi trebala biti samo nauka da bi mi napredovali već da ima sve navedeno i da pokušamo se uvezati i sa privrednim subjektima – naglašava profesor Makić.

ističe kako je iskorak bio i uvezivanje sa Obrtničkom komorom Unsko-sanskog kantona, jer su na taj način došli do proizvođača sa kojima mogu transferirati znanje.

– Imamo jako dobra iskustva i saradnju kroz koju smo implementirali nekoliko projekata. Nažalost, još uvijek nemamo strategije razvoja Unsko-sanskog kantona koja bi trebala biti uvezana sa naučno-istraživačkim radom i koja bi pružila odgovore na ključna pitanja s kojima se naš kanton suočava. Dakle, moramo razvijati naučnu komponentu i taj transfer znanja te ih povezivati, što je garant opstanka Univerziteta u Bihaću. Nešto se na tom polju radi, ali za sada još to ide sporo. Ta valorizacija naučnog rada se mora nametnuti od akademske zajednice i očekujem da to uradi Savjet za nauku jer imamo problem kada su evropski projekti u pitanju koji zahtijevaju kontribuciju vlastitog učešća, a rektor ne može stvoriti finansijsku obavezu jer bi tim prekršio Zakon o izvršenju budžeta, jer u njemu nemamo osigurana sredstva za te namjene, ističe profesor Makić.

Dodaje, kako postoji veliki broj mladih i starijih kolega koji se bave naučno-istraživačkim radom, a rezultat toga je, kaže, visoka citiranost profesora Univerziteta u Bihaću kroz publikacije.

Sve to, ističe, nije održivo ukoliko osnivač ne bude ulagao u naučno-istraživački rad, a prvi korak u tom procesu je osnivanje naučno-istraživačkog instituta.

– Potrebno je uraditi niz pravnih pretpostavki da bi se to realiziralo, ali se iskreno nadam da će se to desiti. Da li će i kada će zaživjeti Institut ne znam, ali bih volio da se to desi što prije kako bi ih stavili u funkciju razvoja Unsko-sanskog kantona i lokalne zajednice, te dali vlastiti doprinos da naše znanje i istraživanje putem Instituta ili na neki drugi način, bude transferirano lokalnim zajednicama i Kantonu – poručio je profesor Makić.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima