Home Bosna i Hercegovina Helez položio cvijeće na nekoliko lokacija u općini Gornji Vakuf – Uskoplje

Helez položio cvijeće na nekoliko lokacija u općini Gornji Vakuf – Uskoplje

by admin
Ministar Helez je položio cvijeće i proučio fatihu poginulim borcima i šehidima na šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali te položio cvijeće na mezar zlatnog ljiljana Gorana Čišića, kao i na spomeniku šehidima u mjesnoj zajednici Voljice.
Nakon šetnje gradom, ministar Helez je položio cvijeće na grob pukovnika HVO-a Zvonimira Fontane, osobe koje je bila simbol zajedništva u općini Gornji Vakuf – Uskoplje.
Tokom obilježavanja Dana nezavisnosti, ministar Helez je naglasio da Bosne i Hercegovine ima i u „malim sredinama“, te da nam je u ovakvim prilikama obaveza uvijek posebno poštovanje iskazati prema onima koji su, kada je bilo najteže, bili zaštitnici slobode, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, a posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje naše domovine.
“Bez korijena ni trava ne raste, bez domovine čovjek ne živi. Prije 32 godine građani Bosne i Hercegovine su na legalnom i međunarodno priznatom referendumu u ogromnoj većini odlučili da Bosna i Hercegovina bude nezavisna, suverena i jedinstvena država. Ovaj važni događaj u historiji naše domovine ostat će upamćen, kao dan kada je Bosna i Hercegovina poslije vjekova tuđih uprava obnovila svoj suverenitet i postala samostalna država. Teško stečenu državnost Bosne i Hercegovine moramo nastaviti braniti, čuvati i razvijati, a to moramo raditi otvoreno, javno i konkretno. Generacijama koje dolaze dugujemo da gradimo budućnost Bosne i Hercegovine, kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO saveza, koja će biti država jednakih građana na svakom njenom pedlju. Ova zemlja je dovoljno velika i bogata za sve nas. U želji da nam svaki 1. mart bude razlog za ponos i dostojanstvo, svim građanima Bosne i Hercegovine, još jednom, čestitam Dan nezavisnosti BiH”, poručio je Helez, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima