Home Bosna i Hercegovina ‘Heroj mjeseca decembra’ Deminerski bataljon OSBiH

‘Heroj mjeseca decembra’ Deminerski bataljon OSBiH

by admin

Cilj posjete bio je upoznavanje sa operativnim sposobnostima Deminerskog bataljona OS BiH brigade Taktičke podrške OS BiH i njegovih potčinjenih sastava: EOD-i tima (Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava), Tima za manuelno deminiranje, Izviđačkog voda i Voda specijaliziranih mašina za deminiranje i Voda deminerskih pasa (vod PREGA).

Domaćin posjete bio je VD komandant brigade Taktičke podrške brigadir Jasmin Čajić sa saradnicima i ključnim osobljem Deminerskog bataljona, te predstavnici Operativne komande OS BiH.

Američkoj delegaciji prezentovane su sposobnosti Deminerskog bataljona, kao i ostalih jedinica brigade Taktičke podrške OS BiH.

Deminerski bataljon OS BiH je pripremio i izveo praktični prikaz rada, opreme i sposobnosti jedinica ovog bataljona.

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy izrazio je veliko zadovoljstvo prikazanim elementima spremnosti Deminerskog bataljona OS BiH i proglasio ih je “Herojem mjeseca decembra“. Takođe, naglasio je da su oni izvrstan primjer profesionalne i predane službe, koji svoju zemlju čine sigurnijim mjestom za sve njene građane.

Za izuzetne rezultate u radu i visok stepen profesionalizma ovog bataljona, komadantu pukovniku Sulejmanu Kišiji uručena je Plaketa za postignute rezultate.

Brigadir Jasmin Čajić se zahvalio ambasadoru Murphyju na posjeti i podršci Deminerskom bataljonu OS BiH, koji svojim djelovanjem daje nemjerljiv doprinos izvršenju misije i zadataka OS BiH, a samim tim i dostizanju potrebnih standarda za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji i NATO savezu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima