Home Svijet Hezbolah dronovima napao američku bazu u Iraku

Hezbolah dronovima napao američku bazu u Iraku

by admin

Američka vojska izvela je zračne napade jučer u Iraku kao odgovor na napad proiranskih militanata bespilotnim letjelicama na američku vojnu bazu, nakon kojega su tri američka vojnika ranjena, a jedan je u kritičnom stanju, rekli su zvaničnici.

Riječ je o posljednjoj demonstraciji na koji se način sukob Izraela i Hamasa širi Bliskim istokom, stvarajući previranje zbog kojega su američki vojnici u bazama u Iraku i Siriji mete.

Grupe povezane s Iranom u Iraku i Siriji protive se izraelskoj kampanji u Gazi i smatraju Sjedinjene Države djelomično odgovornima.

– Prema uputama predsjednika Joea Bidena, američka vojska izvela je napade u Iraku u 2:45 po srednjoeuropskom vremenu, vjerojatno ubivši određen broj militanata Kataib Hezbolaha i uništivši više objekata koje je koristila ta skupina, saopćila je američka vojska.

– Ovi udari imaju za cilj pozvati na odgovornost one elemente koji su izravno odgovorni za napade na koalicijske snage u Iraku i Siriji i umanjiti njihovu sposobnost da nastave s napadima. Uvijek ćemo štititi naše snage, poručio je general Michael Erik Kurilla, šef Centralne komande SAD-a.

Američka baza u Erbilu, u Iračkom Kurdistanu, napadnuta je dronom ranije jučer, što je dovelo do najnovijih američkih žrtava. Baza je više puta gađana.

Reuters je izvijestio o još jednom značajnom napadu dronom u novembru na američku bazu u Erbilu 26. oktobru. Tada je dron probio protuzračnu odbranu, ali nije došlo do detonacije.

(Vijesti.ba/HINA)

Možda vas zanima