Home Svijet Historijski slučaj u SAD-u: Otac tinejdžera ubice proglašen krivim

Historijski slučaj u SAD-u: Otac tinejdžera ubice proglašen krivim

by admin

Otac tinejdžera koji je ubio četiri osobe iz razreda proglašen je krivim za ubistvo iz nehaja. Inače, Ethan Crumbley služi doživotnu zatvorsku kaznu nakon što je u novembru 2021., kada je imao 15 godina, ubio tri kolegice i kolegu iz razreda u srednjoj školi Oxford, blizu Detroita u Michiganu.

Njegova majka, 45-godišnja Jennifer Crumbley, već je prošlog mjeseca proglašena krivom po četiri tačke optužnice za ubojstvo iz nehaja. Jučer je osuđen i njegov otac, 47-godišnji James Crumbley. Riječ o prvom slučaju u kojem su roditelji optuženi zbog zločina koje je počinilo njihovo dijete, prenosi Index.

Pucnjave u školama relativno su česte u SAD-u. Stručnjaci za sigurnost oružja nadaju se da će ovaj slučaj poslužiti kao upozorenje roditeljima da oružje u svojim domovima stave na sigurno mjesto, izvan dohvata djece. Prema vladinom istraživanju, 75% školskih napadača koristi oružje koje pronađe u vlastitom domu.

Tužiteljica Karen McDonald ispričala je poroti kako je James Crumbley više puta ignorisao znakove upozorenja da je njegov sin duboko uznemiren. Optužila ga je da nije tražio pomoć za sina i da nije učinio dovoljno kako bi sigurno pohranio vatreno oružje u porodičnoj kući, piše Sky News.
McDonald je također predstavila poruke koje je Ethan slao prijatelju i zapise u dnevniku u mjesecima prije pucnjave. Kazala je kako Ethan jasno govorio kako želi ljekarsku pomoć i da čuje glasove, ali se brinuo da će njegov otac biti “ljut”.
U poruci jednom od prijatelja, Ethan govori kako je zamolio oca da ga odvede ljekaru, ali da mu je ovaj dao “neke tablete” i rekao mu da ih popije. Optuženikova advokaica je tvrdila kako otac nije mogao predvidjeti da će njegov sin izvršiti masovnu pucnjavu.
“James nije imao pojma da je njegovom sinu bilo teško”, kazala je Lehman porotnicima. Istakla je kako nisu predstavljeni nikakvi dokazi da je James znao za sadržaj SMS poruka ili dnevnika svog sina. Prema tužiteljima, James Crumbley kupio je pištolj samo četiri dana prije pucnjave.
Na dan pucnjave, učitelj je pronašao Ethanove crteže koji prikazuju pištolj, metak i krvavu figuru. Uz crtež su bile poruke: “krv posvuda”, “moj život je beskoristan” i “misli neće stati – pomozi mi”. Roditelji su odmah pozvani u školu te im je rečeno kako Ethan treba pomoć i da ga odvedu kući.
Prema tužiteljima, James i Jennifer odbili su povesti sina sa sobom. Roditelji su to osporili na suđenju, rekavši da su se učitelji na sastanku složili da Ethan može ostati u školi taj dan i ni u jednom trenutku nisu mislili da predstavlja opasnost.
Ethan je vraćen u razred te je kasnije izašao i WC-a s pištoljem i počeo pucati. Ubio je 14-godišnju Hanu St Julianu, 16-godišnju Tate Myre, 17-godišnju Madisyn Baldwin te 17-godišnjeg Justina Shillinga. Ranio je još sedam osoba. Presuda Jennifer Crumbley trebala bi biti izrečena 9. aprila, dok datum iznošenja presude Jamesu još uvijek nije poznat.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima