Home Magazin Hrvatski muzičar: Zagreb se pretvara u kafanu u Brčkom, hoće li nam i Vendi doći?

Hrvatski muzičar: Zagreb se pretvara u kafanu u Brčkom, hoće li nam i Vendi doći?

by admin

Na njemu su nastupili brojni poznati, ali i neki manje poznati izvođači. Tribine, istina, nisu bile krcate kao kada je nastupala Aleksandra Prijović, ali je i toj kafanskoj večeri prisustvovalo više hiljada ljudi.

To je prilično razljutilo hrvatskog muzičara Mirona Hausera, inače brata violončelista Stjepana Hausera.

“Cijeli Zagreb je postao ne kafana, nego šator u Brčkom ili nešto takvo. Često sam čuo: ‘Ah, vi Istrijani, vi ste oduvijek bili Titovi'… Svašta sam slušao o svome nedovoljnom hrvatstvu. Teško je ljudima objasniti da ste ‘91. bili u dječjem vrtiću, a isto im je teško objasniti, da su moji roditelji nakon tog rata, prodali auto da bi Stjepanu i meni kupili tenisice, da su sve uložili u naše školovanje. Da smo se itekako naradili, svi zajedno, da bi i on i ja postali magistri umjetnosti”, napisao je Miron na svom Facebook profilu.

“Naši fakulteti nisu bili ni lagani, ni jeftini, zato se nakon svega toga, osjećam prilično uvrijeđen činjenicom da se organiziraju potpuno neprimjereni eventi. U ovom momentu, ja imam 38 godina, šef-dirigent sam jedinog nacionalnog jazz orkestra. Znači, može se reći da značim nešto za kulturu ove lijepe naše. Ponosan sam što je tako, ali neke stvari smatram nedopustivima. Smatram da ne možeš u hotelu s 5 zvjezdica imati ‘gažera’ sa sintisajzerom i disketama, nego gudački kvartet ili jazz trio, itd”, objasnio je u nastavku svoje razmišljanje i stavove.

“Nije da me iko pita, ali očito je da bi trebali. Ako ti mehaničar kaže što trebaš promijeniti na autu, ako ti doktor kaže koji lijek da popiješ, onda ću ti ja reći što da slušaš. Ako si u nečemu neobrazovan, onda pitaš onoga tko je obrazovan. Ima logike, zar ne? Sad ja imam pitanje za te koji su mene pitali, ono slavno pitanje, gdje si bio ‘91.? Gdje ste vi sada? Gdje su vam djeca? Što slušaju? S kim se druže? Za koga glasaju? Gdje ste, vi veliki ‘rvati, dok vam glavni grad postaje šabački vašar?”, oštro je upitao muzičar.

“Ako je patriotizam to da plaćaš porez, to da promičeš hrvatsku kulturu, to da obrazuješ sebe i svoju djecu, to da smatraš nedopustivim da se organizira ‘Kafansko večer’ u Areni, onda sam itekako patriot. Što je sljedeće? Vendi Vukelić u Lisinskom?”, zapitao se Miron.

Inače, Miron Hauser, prvi je hrvatski diplomirani jazz trombonist, kompozitor i dirigent.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima