Home Svijet Huti ispalili rakete na američki ratni brod u Crvenom moru

Huti ispalili rakete na američki ratni brod u Crvenom moru

by admin

Jemenski pobunjenici Huti ispalili su u petak projektil na američki ratni brod koji patrolira Adenskim zaljevom, prisiljavajući ga da obori projektil, saopćila je u petak američka vojska.

Napad na razarač USS Carney označava dalju eskalaciju u najvećoj konfrontaciji na moru koju je američka mornarica vidjela na Bliskom istoku u posljednjih nekoliko decenija.

To je prvi put da su Huti direktno gađali američki ratni brod otkako su pobunjenici započeli napade na brodove u oktobru, rekao je američki zvaničnik pod uvjetom anonimnosti jer nije dato ovlaštenje da se razgovara o incidentu, piše ABC News.

To je u suprotnosti sa saopćenjem Centralne komande američke vojske, u kojoj se navodi da su Huti pucali “prema” Carneyju. Kao i u prethodnim napadima, Pentagon je rekao da je teško utvrditi šta tačno Huti pokušavaju da pogode.

Otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa, SAD pokušavaju ublažiti svoje opise napada na američke baze i ratne brodove kako bi spriječili da sukob preraste u širi regionalni rat.

Priznanje napada od petka kao direktnog napada na američki ratni brod je važno, rekao je Brad Bowman, viši direktor Fondacije za odbranu demokratije.

“Oni sada konačno zovu stvari pravim imenom, i govore da pokušavaju da napadnu naše snage, pokušavaju da nas ubiju“, rekao je Bowman.

U napadu u petak, protivbrodska balistička raketa pala je u blizini USS Carneya, razarača klase Arleigh-Burke koji je od novembra uključen u američke operacije u pokušaju da se zaustavi kampanja Huta, saopćila je Centralna komanda.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima