Home Svijet Huti navodno imaju hipersonične rakete i spremni su ih upotrijebiti

Huti navodno imaju hipersonične rakete i spremni su ih upotrijebiti

by admin

Međutim, Huti su sedmicama nagovještavali o „iznenađenjima“ koja planiraju za bitke na moru kako bi se suprotstavili Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima.

U četvrtak je Abdul Malik al-Houthi, vrhovni vođa Huta, rekao da će početi napadati brodove koji idu prema Rtu dobre nade na južnom dijelu Afrike. Do sada su uglavnom napadali na brodove koji su krenuli prema Sueckom kanalu, a takva eskalacija bila bi usmjerena na duži, alternativni put koji koriste neka plovila. Ostaje nejasno kako bi izveli bilo kakav mogući napad.

U međuvremenu, Iran i SAD su navodno održali indirektne pregovore u Omanu, prve u nekoliko mjeseci usred dugo tinjajućih tenzija oko nuklearnog programa Teherana koji brzo napreduje i napada proiranskih snaga.

Iran tvrdi da ima hipersoničnu raketu i da je naoružao pobunjenike projektilima koje sada koriste. Dodavanje hipersonične rakete njihovom arsenalu moglo bi predstavljati veći izazov za sisteme protivvazdušne odbrane koje koriste Amerika i njeni saveznici, uključujući Izrael.

„Raketne snage grupe uspješno su testirale raketu koja može postići brzinu do 8 Maha i radi na čvrsto gorivo“, rekao je vojni zvaničnik blizak Hutima, prema pisanju RIA-e. Husi „namjeravaju da je počnu proizvoditi za upotrebu tokom napada u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, kao i protiv ciljeva u Izraelu.“

Brizna od 8 maha je osam puta viša od brzine zvuka. Hipersonično oružje, koje leti brzinom većom od 5 maha, moglo bi predstavljati ključne izazove za sisteme protivraketne odbrane zbog svoje brzine i manevrisanja. Balističke rakete lete na putanji u kojoj antiraketni sistemi poput Patriota američke proizvodnje mogu predvidjeti njihovu putanju i presresti ih. Što je putanja leta rakete nepravilnija, kao što je hipersonična raketa sa mogućnošću promjene smjera, to je teže presresti.

Vjeruje se da Kina razvija ova oružje, kao i Amerika. Rusija tvrdi da ih je već koristila. Abdul Malik al-Houthi kaže da njegovi borci „nastavljaju širiti efikasnost i obim naših operacija na područja i lokacije koje neprijatelj nikada ne očekuje“. Rekao je da će spriječiti da brodovi „povezani s izraelskim neprijateljem čak i pređu Indijski okean… idu prema Rtu dobre nade“.

Huti nemaju mornaricu, niti oružje koje ima domet do dalekih tačaka Indijskog okeana, što otežava prijetnju Rtu dobre nade. Međutim, Iran se sumnjiči da je gađao plovila povezana s Izraelom koja su prethodno bila u Indijskom okeanu, piše Patria.

Nakon što su 2014. zauzeli glavni grad Jemena, Sanu, Husi su opljačkali vladine arsenale u kojima su se nalazili projektili Scud iz sovjetskog doba i drugo oružje. Kako je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ulazila u sukob u Jemenu u ime vlade u egzilu 2015. godine, arsenal Huta je bio na meti. Ubrzo, i uprkos tome što Jemen nema domaću infrastrukturu za proizvodnju projektila, noviji projektili su došli u njihove ruke.

Iran je poricao da je naoružavao Huse. Međutim, SAD i saveznici zaplijenili su više pošiljki oružja za pobunjenike u bliskoistočnim vodama. Iran sada tvrdi da ima hipersonično oružje. Iran je u junu predstavio raketu Fattah, ili „osvajač“ na farsiju, za koju je rekao da je hipersonična.

Iranska misija pri UN-u nije odgovorila na zahtjev za komentar u četvrtak. Upitana o hipersoničnoj tvrdnji, glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh je rekla:

„Nemamo naznaka da oni uopšte imaju tu sposobnost.“ Izraelska vojska je odbila da komentariše, javio je AP.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima