Home Bosna i Hercegovina Imamović: Sankcionisati one koji bahato voze i predstavljaju prijetnju za živote i sigurnost građana

Imamović: Sankcionisati one koji bahato voze i predstavljaju prijetnju za živote i sigurnost građana

by admin

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrala je danas Nacrt zakona o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, …

… ali se nije izjašnjavala o njemu, nego će raspravu nastaviti i na narednoj sjednici.

Zaključeno je da se od Ministarstva komunikacija i prometa BiH zatraži da u roku od sedam dana Komisiji u pisanoj formi dostavi mišljenje o predloženom nacrtu zakona.

Na sjednici Komisije bili su prisutni predstavnici tog ministarstva, koji su usmeno iznijeli mišljenje o nacrtu ovog zakona koji je izradila Komisija, ali su članovi Komisije zatražili da mišljenje bude dostavljeno i u pisanoj formi.  

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Jasmin Imamović je kazao Feni da je osnovni motiv za predlaganje ovog zakona “kako spasiti ljude od ubica na cesti”.

– Osnovni motiv je obračun sa bahatom vožnjom. Mislim da je krajnje vrijeme da se taj zakon donese – kazao je Imamović, te podsjetio na strašnu saobraćajnu nesreću u kojoj su ubijene dvije mlade doktorice, autom na pješačkom prelazu. Podsjetio je da su i prije toga dvije studentice, isto tako, nastradale na pješačkom prelazu.

– One koji bahato, bezobzirno voze i predstavljaju prijetnju za živote i sigurnost građana treba sankcionisati. U našem zakonodavstvu nema oduzimanja automobila, pa da se za višestruke povratnike, ili za one koji su vozili bahato, a ovdje je i definicija bahate vožnje, uz ostale mjere može izreći i mjera oduzimanja vozila. To je cilj – pojasnio je Imamović.

Dodao je da su na današnjoj sjednici imali usmeno izlaganje predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH u vezi s predloženim nacrtom zakona, ali da žele da dobiju i mišljenje u pisanoj formi kako bi se pripremili za nastavak rasprave na narednoj sjednici.

Zbog odstustva predlagača, odgođena je rasprava o poslaničkoj inicijativi Nihada Omerovića, kojom se traži uvođenje automatskog prosljeđivanja SMS poruke za državljane koji putuju van granica BiH.

Komisija je prihvatila Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Uvođenje softverskih rješenja“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH u 2023. godini, kao i Orijentacioni radni plan ove komisije za 2024. godinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima