Home Svijet Indonezija: Poginulo 13 radnika tokom eksplozije u talionici nikla

Indonezija: Poginulo 13 radnika tokom eksplozije u talionici nikla

by admin

Eksplozija se dogodila kada su radnici popravljali peć rano ujutro po lokalnom vremenu, prenosi HINA.

Poginulo je osam indonezijskih radnika i pet kineskih radnika, rekao je Indonesia Morowali Industrial Park (IMIP) u saopćenju. Na X-u je objavljena snimka radnika u panici koji u kombi stavljaju povrijeđene kolege, ali je nećemo objaviti zbog uznemirujućih prizora.

Prva eksplozija izazvala je nekoliko drugih eksplozija jer je bilo mnogo boca s kisikom korištenih za zavarivanje i rezanje komponenti za popravak peći, dodao je glasnogovornik IMIP-a.

Nikal je postao sve važniji za Indoneziju bogatu resursima, najvećeg svjetskog proizvođača nikla, sa milijardama dolara globalnih ulaganja koja pritječu nakon što je vlada zabranila izvoz neobrađene sirovine 2020.

Najveća privreda jugoistočne Azije pokušava razviti industriju nikla i privući velika ulaganja od proizvođača električnih vozila i baterija. Nekoliko nesreća sa smrtnim ishodom dogodilo se u indonezijskoj industriji prerade nikla posljednjih godina.

Predsjednik Joko Widodo želi razviti sektor, ali je također pozvao na poboljšanja sigurnosti i obećao poboljšati nadzor ekoloških standarda.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima