Home Svijet Iračka vlada osudila američke zračne napade na ciljeve u Iraku

Iračka vlada osudila američke zračne napade na ciljeve u Iraku

by admin

Iračka vlada osudila je u utorak sinoćne američke zračne napade na položaje iračke vojske za koje je rekla da je u njima ubijen jedan vojnik i ranjeno 18 drugih ljudi, nazvavši ih “jasnim neprijateljskim činom”, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države izvele su u ponedjeljak zračne napade u Iraku nakon napada dronom koji su ranije u toku dana izvršili proiranski militanti, u kojem su ranjena tri američka vojnika, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Vlada je osudila američke udare kao “neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta”, dok je naglasila da su napadi naoružanih grupa na vojne baze u kojima su smješteni savjetnici koalicije predvođene SAD neprijateljski akti i kršenje suvereniteta Iraka, navodi se u vladinom saopćenju.

Dva iračka sigurnosna izvora izjavila su da su američki zračni napadi preko noći bili usmjereni na sjedište iračke oružane grupe Kataib Hezbollah u iračkom gradu Hilla južno od Bagdada.

U napadima je poginuo jedan borac Kataib Hezbolaha, a 16 ih je ranjeno, izjavila su dva sigurnosna izvora pod uvjetom da ostanu anonimni.

Sjedinjene Države imaju 900 vojnika u Siriji i 2.500 u Iraku u misiji za koju kažu da ima za cilj savjetovanje i pomoć lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obje zemlje prije nego što je poražena.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima