Home Svijet Iran upozorio na ‘humanitarnu krizu bez presedana’ u Gazi

Iran upozorio na ‘humanitarnu krizu bez presedana’ u Gazi

by admin

On je to naveo u pismu upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniu Guterresu, generalnom sekretaru Organizacije islamske saradnje Hisseinu Brahimu Tahi, predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Yamazakiju Kazuyukiju, kao i ministrima vanjskih poslova muslimanskih i ostalih zemalja.

– S početkom svetog mjeseca posta ramazana i u sadašnjim okolnostima kojima smo svjedoci kontinuirane nesposobnosti Vijeća sigurnosti UN-a da zaustavi rat protiv Pojasa Gaze i Zapadne obale zbog potpuno očigledne i namjerne opstrukcije od SAD-a, koja blokira svaku efikasnu mjeru Vijeća kroz ekstremnu upotrebu svog prava veta, apsolutno je neophodno da međunarodna zajednica pronađe praktične načine i poduzme ozbiljne mjere za podršku palestinskom narodu, odmah zaustavi vojne napade na Pojas Gaze i okonča sadašnju tešku situaciju – navodi on.

Dodao je da su nastavljeni napadi Izraela u Pojasu Gaze, uključujući njegov najjužniji grad Rafah. Nastavljeni su ratni zločini na Zapadnoj obali, opstrukcija humanitarne pomoći i isporuka hrane u priobalnu enklavu što je uzrokovalo ‘humanitarnu katastrofu bez presedana u ovom stoljeću’.

Amir-Abdollahian je kazao da Iran oštro osuđuje akcije Izraela u odvajanju sjevernog i južnog dijela Pojasa Gaze, izgladnjivanju palestinskog naroda, nasilnom raseljavanju sa sjevera Gaze, planiranju napada na Rafah, ometanju ljudi da se vrate u svoje kuće u Gazi i uskraćivanje pristupa institucijama za spašavanje i pomoć UN svim građanima u ratom zahvaćenom regionu.

Iranski ministar vanjskih poslova također je istakao neophodnost poduzimanja efikasnih mjera kako bi se spriječio Izrael da izvrši bilo kakvu “potencijalno agresivnu akciju” protiv palestinskih vjernika u Jerusalemu tokom Ramazana, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima