Home Svijet Irska zastupnica nazvala von der Leyen ‘Madam Genocid’

Irska zastupnica nazvala von der Leyen ‘Madam Genocid’

by admin

Clare Daly, kaže da Ursula von der Leyen snosi odgovornost za akcije Izraela u Gazi

Razlog ovih teških riječi jeste zbog stava von der Leyen i EU o izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi. Ona je dalje tvrdila da, suprotno svojoj deklarativnoj privrženosti demokratiji, blok gazi volju naroda kada se protivi sopstvenoj agendi.

Daly, ljevičarski političar koji predstavlja političku stranku Irske Independents 4 Change, rekao je u nedjelju sa govornice Evropskog parlamenta da je von der Leyen “uzdignuta na vlast bez ijednog glasa građana”. Dalje je optužila predsjednika Evropske komisije da je posljednjih mjeseci “ubacio i nadjačao vanjsku politiku izabranih vlada”, dok je navijala za “brutalni režim aparthejda koji ona naziva ‘živom demokratijom'”.

– Sa takvim braniocima demokratije, mislim da govorim u ime mnogih, mnogo građana Evrope, kada kažem: „Nein, danke! ‘Ne, hvala, gospođo Genocid, zaključila je ona.

Ranije je španska ministrica za socijalna prava Ione Belarra optužila Brisel za nedjelovanje u odnosu na ono što je nazvala “genocidom” u Gazi. Medijski izvještaji također pokazuju da je stotine službenika EU kritikovalo von der Leyen zbog bezuvjetne podrške Izraelu.

U govoru povodom 75. godišnjice osnivanja Izraela krajem aprila, von der Leyen je pohvalila zemlju kao “živu demokratiju u srcu Bliskog istoka”.

Nakon smrtonosnog upada Hamasa 7. oktobra, Izrael je pokrenuo masivnu vojnu operaciju protiv palestinske islamističke grupe sa sjedištem u Gazi. Ubrzo nakon izbijanja neprijateljstava, von der Leyen je dala projektovati izraelsku zastavu na zgradu Evropske komisije u Briselu kao gest solidarnosti. Ona je ponovila svoju podršku prilikom sastanka s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima