Home Svijet Irski bijes zbog Gaze zasjenio proslavu Svetog Patrika u Bijeloj kući

Irski bijes zbog Gaze zasjenio proslavu Svetog Patrika u Bijeloj kući

by admin

Govoreći ranije ove sedmice u Bostonu, gdje gotovo četvrtina gradskog stanovništva ima irsko porijeklo, Varadkar je naveo “vlastitu bolnu historiju” Irske i obnovio pozive na “trenutni prekid vatre” u Gazi, korak koji ide dalje od šestosedmične pauze u borbi za koju se Biden zalaže.

Irski premijer je rekao da namjerava upozoriti Bidenu i lidere Kongresa da ako Zapad ne “vidi i ne poštuje vrijednost djeteta Izraela i djeteta Palestine”, ostatak svijeta, posebno globalni jug, ignorisaće pozive na poštovanje “pravila i institucija koje su temelj civiliziranog svijeta”.

Ankete pokazuju da je Irska, evropska zemlja sa katoličkom većinom, jedna od najpropalestinskih nacija na svijetu. Mnogi Irci navode vlastiti otpor britanske vlasti kao razlog za podršku palestinskoj borbi protiv izraelske okupacije.

Varadkarova posjeta dolazi usred promjene javnog raspoloženja među Bidenovom Demokratskom strankom o ratu u Gazi. U četvrtak, lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer, najviši jevrejski izabrani zvaničnik u SAD-u i strastveni pristalica Izraela, zaprepastio je Izraelce osudivši izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao “prepreku miru” i pozivajući na nove izbore u Izraelu.

Biden i Varadkar će također razgovarati o podršci ukrajinskom nastojanju protiv ruske agresije uz podršku američkog Kongresa oko finansiranja Kijeva. Očekuje se da će irski lider dodati svoj glas horu evropskih lidera koji pozivaju republikance u Predstavničkom domu da usvoje paket pomoći.

Prvo ministarstvo Sjeverne Irske, Michelle O’Neill iz Sinn Feine i zamjenica prvog ministra Emme Little-Pengelly iz Demokratske sindikalne partije, ili DUP-a, također su u Washingtonu kako bi učestvovali na proslavi Svetog Patrika.

Njih dvoje imaju za cilj prenijeti poruku da je Sjeverna Irska otvorena za poslovanje nakon nedavno obnovljenog sporazuma o podjeli vlasti u Stormontu, Skupština Sjeverne Irske, nakon dvije godine političkih sukoba između DUP-a, koji favorizuje nastavak upravljanja s Londonom, i Sinn Feina, koji široko podržava ponovno ujedinjenje u Irskom.

Biden, koji često ističe svoje irsko naslijeđe, dugo se zalagao za Sporazum na Veliki petak, mirovni sporazum iz 1998. koji je pomogao okončanje 30 godina krvavog sukoba oko toga da bi se Sjeverna Irska trebala ujediniti s Irskom ili ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva.

U svojoj prošlogodišnjoj posjeti Sjevernoj Irskoj, predsjednik je obećao da su američke kompanije spremne ulagati kada se vrate podjela vlasti i stabilnost.

(Vijesit.ba/VoA)

Možda vas zanima