Italija nudi 30 hiljada eura da se preselite u Toskanu, uz jedan uslov

1 minuta čitanja

Naime, tamošnje vlasti nude novac kako bi pomogli pokriti troškove kupovine i renovacije kuće, a na raspolaganju za taj poticaj je 76 gradića i naselja, piše Forbes.

Toskanska bespovratna sredstva su dovoljna da pokriju do 50 posto troškova povezanih s kupovinom i renoviranjem kuća u mjestima s manje od 5000 stanovnika. Prosječna cijena za kupovinu kuće u najjeftinijoj provinciji Toskane, Pistoiji, iznosi 1472 eura po kvadratnom metru.


Podnositelji zahtjeva moraju biti ili italijanski državljani ili građani Europske unije ili državljani van EU s dugoročnom boravišnom dozvolom te se moraju obavezati prijaviti kao stanovnici u određenom italijanskom gradu koji odaberu.

Što se tiče američkih državljana, proces uključuje nekoliko dodatnih koraka u usporedbi s građanima EU. Amerikanci prvo moraju dobiti dugoročnu boravišnu dozvolu, što obično zahtijeva dokazivanje finansijske stabilnosti ili ponudu za posao u Italiji.

Italijansko Ministarstvo okoliša objavilo je istraživanje iz 2016. godine koja pokazuje da je gotovo 2500 gradova toliko depopulirano da neće preživjeti više od 25 godina. Prošle godine, CNN je objavio da u zemlji postoji oko 6000 napuštenih sela.

(Vijesti.ba)


- OGLAS -
Podijeli ovaj članak