Home Bosna i Hercegovina Izložba ‘(Grado)načelnici i upravitelji Brčkog (1878 – 2023)’ otvorena u Gradskoj vijećnici

Izložba ‘(Grado)načelnici i upravitelji Brčkog (1878 – 2023)’ otvorena u Gradskoj vijećnici

by admin

U izložbenom salonu Gradske vijećnice u organizaciji Odjeljenja za javni registar – Službe za arhiv Vlade Brčko distrikta, otvorena je izložba pod nazivom “(Grado)načelnici i upravitelji Brčkog (1878-2023)”.

Na izložbi je objavljen i katalog sa prezentacijom istraživanja razvoja loklane uprave i samouprave, kao i opisi 121 nosioca lokalne vlasti u Brčkom od 1878. godina do danas.
Izložba obuhvata 27 panoa na kojima autori Ćazim Suljević i Zagorka Ostojić, zaposlenici u Arhivu Brčkog, na pregledan i jasan način osvjetljavaju historijski razvoj lokalne uprave i samouprave u Brčkom kroz arhivsku građu, novinske članke, legislative i dostupne geografske karte.
Postavka je obogaćena fotografijama Brčkog i njegovih nosilaca lokalnih vlasti te raznim zapisnicima sa izbora održanim tokom perioda koje istraživanje obuhvata.
“Kratkim tumačenjima uz svaki predstavljeni dokument i fotografiju autor na slikovit način govori o razvoju lokalne uprave u Brčkom koja zavrijeđuje veliku pažnju”, rekla je viši arhivist Aleksandra Pijuk-Pejčić.
O izložbi je govorila i Mina Kujović arhivski savjetnik u penziji koja je istakla da su se autori osvrnuli i na promjene koje su se u periodu od šezdesetih godina 19. vijeka do danas odvijale u organizaciji vlasti u BiH i Brčkom.
“Svako novo poglavlje koje se odnosi na novi vremenski period i novi državni okvir autori su podijelili na dvije tematske cjeline. Prva se odnosi na funkcionisanje uprave na nivou BiH, a druga na to kako se ta organizacija odražavala na Grad Brčko i njegove pripadajuće opštine”, istakla je Kujović.
Od 121 nosioca vlasti u Brčkom tokom ovog perioda samo je jedna žena, Hatidža Bešlagić koje je u periodu od 1986. do 1988. godine bila predsjednica Skupštine opštine Brčko.
Izložba će biti otvorena naredna dva mjeseca.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima