Home Svijet Izrael unišio većinu kulturnog naslijeđa u Pojasu Gaze

Izrael unišio većinu kulturnog naslijeđa u Pojasu Gaze

by admin

Većina od 325 lokaliteta historijskog i kulturnog naslijeđa uništena je u izraelskim napadima koji se nastavljaju u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Iz Ureda za medije vlade u Gazi navedeno je da su među metama bile historijske džamije, crkve, škole, muzeji, historijske kuće i razna kulturna mjesta.

Navedeno je da je više od 200 od 325 historijskih i kulturnih dobara u regionu uništeno zbog izraelskih napada na Gazu, a izraelski napadi su opisani kao “neuspješan pokušaj eliminacije kulturnog nasljeđa Palestine”, javlja Anadolu Agency.

Saopćeno je da neka od kulturnog naslijeđa i historijskih lokaliteta uništenih u Pojasu Gaze, koji je dom brojnih civilizacija, datiraju iz perioda Feničana i Rimskog carstva, neka datiraju iz 800-ih i 1400-ih godina prije Krista, a neki datiraju od prije 400 godina.

U saopćenju je istaknuto da izraelski napadi usmjereni na kulturnu baštinu predstavljaju jasan zločin prema međunarodnom pravu, te se pozivaju relevantne međunarodne institucije da zaustave ovaj sistematski zločin okupacionih snaga u Gazi.

(Vijesti.ba / Fena)

Možda vas zanima