Home Svijet Izraelci povlače vojnu brigadu zbog velikih gubitaka u Gazi

Izraelci povlače vojnu brigadu zbog velikih gubitaka u Gazi

by admin

Izraelski mediji otkrivaju da je okupatorska vojska odlučila povući brigadu Golan iz Pojasa Gaze, nakon 60 dana borbi, u kojima je pretrpjela velike gubitke.

Izraelski televizijski Channel 13 objavio da su vojnici ove brigade napustili Gazu kako bi pregrupisali redove.

Vojni stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, kaže da je brigada Golan specijalna organizacija, koja se sastoji od osam bataljona: četiri tenkovska, dva pješadijska, jedan padobranski, jedan artiljerijski bataljon, te oružja za podršku i operacije snabdijevanja i održavanja.

Prema vojnim pravilima, uklanjanje vojne jedinice iz borbe znači da je izgubila 40 posto borbenih sposobnosti u ljudstvu i opremi, navodi Al-Duwairi.

Vojni ekspert naglašava da povlačenje brigade Golan dokazuje istinitost onoga što su Brigade Izz al-Din al-Qassam objavile o uništavanju velikog broja vojnih vozila okupatorske vojske.

Al-Duwairi kaže kako je isključivanje brigade Golan iz operacija pokazatelj prirode bitke, efikasnosti otpora i snaga Al-Qassam u vođenju borbi 53 dana od početka kopnene operacije.

Objasnio da je brigada Golan bila predvodnik snaga u izraelskoj agresiji na Pojas Gaze te da je izdržala glavne udare u borbama, što ukazuje na intenzitet borbi i veličinu gubitaka.

Skrenuo je pažnju da je brigada Golan osnovana 1948. godine i da je njeno ime izvedeno od Galileja.

Učestvovala je u ratu 1948. godine, prije formiranja izraelskih oružanih snaga, javlja Al Jazeera.

Vojni ekspert predviđa da će odlazak brigade Golan utjecati na moral okupatorske vojske, a očekuje da će i druge brigade napustiti bitku.

Povodom navoda Channel 13 da je riječ o pregrupiranju redova brigade Golan, Al-Duwairi je rekao da se ova akcija zove obnova borbene gotovosti ove brigade, bilo u pogledu mehanizacije, opreme ili ljudstva.

Dodaje da to zahtijeva vrijeme, što može dovesti do smanjenja njihove veličine i smanjenja borbenih sposobnosti.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima