Izraelci u jeku vrućina uništavaju pumpe za vodu Palestincima

2 minuta čitanja

Izraelski doseljenici uništili su pumpu za vodu koja vodi u neka palestinska sela dok su ljetne temperature porasle do 40 stepeni Celzijusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

- OGLAS -

Vodena pumpa dovodi vodu u palestinsko selo Umm Al-Khair, južno od Hebrona. Izraelska vojska je u prošlosti sipala cement u izvore vode u području Al-Hijrah kako bi ih blokirala i spriječila Palestince da ih koriste u poljoprivredi.

Doseljenici su izveli više od 1.000 napada na Palestince od oktobra na okupiranoj Zapadnoj obali, uzrokujući smrt i štetu na imovini, prema UN-u.

- OGLAS -

Izrael je izgradio više od 100 naselja širom Zapadne obale, od kojih neka nalikuju potpuno razvijenim predgrađima ili malim gradovima. U njima živi preko 500.000 jevrejskih doseljenika koji imaju izraelsko državljanstvo.

Grupa za praćenje naselja Peace Now saopćila je u srijedu da je Izrael odobrio najveće otimanje zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali u više od tri desetljeća.
Međunarodna zajednica u velikoj mjeri smatra sva naselja nezakonitima i preprekom miru.

- OGLAS -

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, upitan za reakciju glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa na najnovije otimanje zemlje kazao je da je riječ o pogrešnom koraku.

“Iskreno govoreći, to je korak u pogrešnom smjeru – a smjer u kojem želimo ići jest pronalaženje dogovorenog dvo-državno rješenje”, kazao je Dujarric.

(Vijesti.ba)


Podijeli ovaj članak