Home Magazin Japanska letjelica se ‘probudila’, nastavlja misiju na Mjesecu

Japanska letjelica se ‘probudila’, nastavlja misiju na Mjesecu

by admin

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA) saopćila je da je u nedjelju navečer ponovo uspostavila kontakt sa letjelicom, što ukazuje da je kvar otklonjen.

Lander poznat pod nazivom SLIM, što znači Smart Lander for Investigation Moon, je imao problema sa napajanjem jer su solarne ćelije zbog nezgodnog slijetanja nisu mogle da upijaju sunčevu svjetlost.

SLIM nije mogao da proizvede struju kada je sletio 20. januara pošto su solarne ćelije bile usmjerene dalje od Sunca.

Japanska svemirska letjelica završila je skoro naopačke prilikom historijskog slijetanja na Mjesečevu površinu pre skoro sedmicu.

Na prvim fotografijama tada vidjelo se kako se letjelica SLIM zarotirala za 90 stepeni u odnosu na položaj u kojem je trebalo da bude prilikom zaustavljanja.

Ovo donekle može da objasni kasnije teškoće koje je letjelica imala u proizvodnji električne energije potrebne za rad.

– Problemi u glavnom motoru utjecali su na položaj letjelice pri slijetanju, navela je JAKSA.

Japan je zahvaljujući landeru SLIM postao peta zemlja koja je uspješno obavila meko slijetanje na lunarnu površinu, nakon što su to učinile SAD, bivši SSSR, Kina i Indija. Lander je koristio bateriju nekoliko sati, nakon čega je JAXA odlučila da ga isključi i tako omogući eventualni oporavak kada se promijeni ugao Sunčeve svjetlosti.

U svom postu na X-u, JAXA je objavila fotografiju koju je napravio SLIM, a na njoj se vidi obližnja stijena. Lander će sada analizirati sastav stijena u svojoj potrazi za tragovima koji upućuju na porijeklo Mjeseca.

SLIM je sletio na ivicu ekvatorijalnog kratera Shioli, 55 metara od svoje mete u krateru.

Tehnologija za slijetanje bi mogla omogućiti buduća istraživanja brdovitih polova Mjeseca u potrazi za potencijalnim izvorima goriva, vode i kisika.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima