Home Sport Jednom od najvećih njemačkih klubova prijeti propast

Jednom od najvećih njemačkih klubova prijeti propast

by admin

Sedmerostruki prvak Njemačke, nekadašnji osvajač Kupa UEFA i jedan od najpopularnijih klubova u državi Schalke 04 proživljava najgore dane svoje bogate historije.

Posljednjih nekoliko godina je bilo vrlo turbulentno za rurski klub pa su tako ispali iz Bundeslige 2021. godine, ekspresno se vratili i onda prošle sezone ponovo ispali u niži rang.

Ovoga puta brzog povratka neće biti, već im ozbiljno prijeti ispadanje u treći rang njemačkog fudbala, jer ih od zone ispadanja trenutno dijele samo dva boda. Sve je to posljedica katastrofalnog rada kluba u posljednjem desetljeću (pa i više od toga), gdje se posebno ističe da su im brojni igrači iz kluba odlazili potpuno besplatno (Neuer, Matip, Goretzka i mnogi drugi).

Spremni su prodati stadion

Ono što je još veći problem za Schalke, kako je još početkom godine objavio njemački Sky, jest činjenica da finansijski ne mogu preživjeti ispadanje u treći rang. Klub je ovisan o prihodima koje dobiva igrajući u 2. Bundesligi, a pretpostavlja se da s većinom igrača imaju klauzule o besplatnom raskidu ugovora.

Njemački fudbalski savez im stoga, u slučaju ispadanja, iz finansijskih razloga neće izdati licencu za treći rang takmičenja. To znači da bi klub direktno ispao u četvrtu ligu koja se igra po regionalnom sistemu i koja je većinom amaterska. Vrlo je upitno bi li Schalke uopće mogao nastaviti funkcionisati na takav način te se u njemačkim medijima spominje i mogućnost da se klub ugasi zauvijek.

Bila bi to ogromna šteta za tradiciju njemačkog fudbala, a Bild danas navodi kako su u klubu pronašli rješenje za taj problem. Tačnije, pronašli su posljednju slamku spasa. Naime, u slučaju ispadanja su u Schalkeu spremni prodati Veltins Arenu, vlastiti stadion, a sve kako bi klub ostavili na životu, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima