Jermak: Ukrajina nije spremna na kompromis s Rusijom

2 minuta čitanja

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio je novinarima tokom posjete Washingtonu da će Kijev poslušati svaki savjet o tome kako postići “pravedan mir” u ukrajinskom ratu. Rusija je napala Ukrajinu u februaru 2022.

– Mi, međutim, nismo spremni ići na kompromis za veoma bitne stvari i vrijednosti, nezavisnost, slobodu, demokratiju, teritorijalni integritet i suverenitet – kazao je.

Jermakova posjeta dolazi uoči samita NATO-a iduće sedmice u američkoj prijestolnici, gdje se očekuje da će Ukrajina biti glavna tema razgovora.

Trump, republikanski kandidat koji je izazivač predsjednika Joea Bidena, izjavio je tokom debate između njih dvojice prošle sedmice da će, ako bude ponovno izabran u novembru, brzo riješiti rat u Ukrajini, prije preuzimanja dužnosti u januaru.

Nije ponudio pojedinosti o tome kako bi to učinio, ali Reuters je prošle sedmice javio da su mu dva ključna Trumpova savjetnika predstavila plan koji bi uključivao prijetnje prekidom američke pomoći ako Kijev ne uđe u pregovore s Moskvom.

Trump je, međutim, tokom rasprave kazao da ne prihvata uslove ruskog predsjednika Vladimira Putina. Putin je izjavio da će Rusija okončati rat ako Kijev pristane predati četiri regije na istoku i jugu zemlje na koje Moskva polaže pretenzije.

Ukrajina će, rekao je Jermak, lobirati kod nove američke administracije da joj nastavi pružati podršku, dodajući da je Ukrajina dobila dvostranačku podršku u Washingtonu, i ankete su pokazale da većina Amerikanaca još podržava Ukrajinu nakon dvije godine rata.

– To će biti odluka američkog naroda. Poštovat ćemo taj izbor – izjavio je Jermak o predsjedničkim izborima 5. novembra.

Sjedinjene Države pružile su Ukrajini više od 50 milijardi dolara vojne pomoći od 2022. Ministar obrane Lloyd Austin izjavio je u utorak da će SAD uskoro objaviti više od 2,3 milijarde dolara nove sigurnosne pomoći Ukrajini, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak