Home Svijet Joe Biden pomiješao Angelu Merkel i Helmuta Kohla

Joe Biden pomiješao Angelu Merkel i Helmuta Kohla

by admin

Američki predsjednik Jode Biden (81) opisao je razgovor koji je vodio sa Angelom Merkel 2021. godine kao konverzaciju sa pokojnim njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom, koji je preminuo 2017. godine, što je bila njegova druga takva zabuna ove sedmice.

Na prijemu u New Yorku, na kojem je prikupljen novac za njegovu predsjedničku kandidaturu, Biden je promijenio priču koja je glavna komponenta njegovog govora i uključio Kola umjesto Merkelove, koja je bila na vlasti u vrijeme te konverzacije na samitu G7 2021. godine.

Biden je govorio o napadu na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine od pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji se ove godine kandiduje za republikansku predsjedničku nominaciju.

“Kada sam prvi put izabran za predsjednika, otišao sam na sastanak G7 sa sedam šefova država u Evropi i Velikoj Britaniji. Sjeo sam i rekao: ‘Pa, SAD se vratila’, a predsjednik Francuske me je pogledao i rekao: ‘Koliko dugo?’ Nikada nisam razmišljao o tome na ovaj način”, rekao je Biden.

Biden je dodao da ga je “onda Helmut Kohl iz Njemačke pogledao i rekao: ‘Šta biste rekli, gospodine predsjedniče, ako biste sutra ujutru pogledali ‘London Times’ i saznali da je 1.000 ljudi razvalilo vrata britanskog parlamenta i ubilo neke ljude koji su im bili na putu”, rekao je Biden.

Bijela kuća za sada nije komentarisala ovu grešku.

Ranije ove sedmice, govoreći o samitu G7 2021, Biden je pomiješao francuskog predsjednika Emanuela Macrona sa pokojnim Fransoom Miteranom, koji je bio na vlasti od 1981. do 1995., a koji je umro 1996. godine.

Mnogi njegove česte istupe u javnosti poistovjećuju s njegovim godinama, a Biden je već sada daleko najstariji predsjenik u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima