Home Sport Kako će izgledati Superliga? 64 kluba igrat će u tri ranga

Kako će izgledati Superliga? 64 kluba igrat će u tri ranga

by admin

Sud Evropske unije presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine, što znači da je otvoren put za osnivanje novog evropskog takmičenja izvan nadležnosti glavnih svjetskih fudbalskih organizacija.

Predsjednik Reala Florentino Perez, koji je u aprilu 2021. godine imenovan prvim liderom Superlige, održao je danas govor, u kojem je odluku Evropskog suda nazvao “pobjedom nogometa, navijača i slobode”.

Dodao je da je ovo veliki dan za historiju fudbala i cjelokupnog sporta te poručio da evropski fudbal “više neće biti monopoliziran”.

“Kao što smo prije gotovo 70 godina napravili presudan korak za historiju fudbala osnivanjem Kupa prvaka, danas opet imamo dužnost i odgovornost dati evropskom fudbalu novi impuls koji mu je prijeko potreban”, rekao je Perez pa nastavio:

“I zbog toga nastavljamo braniti moderan projekt koji će biti u potpunosti kompatibilan s nacionalnim prvenstvima, otvoren za sve i zasnovan na sportskim zaslugama te će učinkovito provoditi poštovanje finansijskog fair-playa. Projekt je to koji će donijeti ekonomsku održivost svim klubovima i koji će, prije svega, zaštititi igrače i uzbuđivati navijače širom svijeta.”

Kako će izgledati Superliga?

Nedugo nakon odluke Evropskog suda predstavljen je i koncept Superlige. Plan je da se u njoj takmiče 64 kluba raspoređena u tri ranga takmičenja. Klubovi iz nižih rangova moći će izboriti plasman u one više, a samim tim će biti i ispadanja u niže rangove.

Takmičenje u Superligi bilo bi podijeljeno na dvije faze. Prva bi se igrala po ligaškom sistemu, a svaka ekipa odigrala bi 14 utakmica – sedam kod kuće i sedam u gostima. Najuspješniji klubovi izborili bi doigravanje.

Ovo su detalji

U najjače dvije lige Star (zvijezda) i Gold (zlato) takmičilo bi se 16 klubova raspoređenih u dvije grupe po osam. Četiri najbolja iz svake grupe izborila bi plasman u četvrtfinale doigravanja svog ranga. U trećoj ligi Blue (plava) igrala bi preostala 32 kluba u četiri grupe po osam klubova. Dva najbolja iz svake grupe također bi izborila četvrtfinale, a pobjednici sve tri lige dobit će trofeje.

Finalisti Gold i Blue lige izborit će plasman u viši rang, a najlošija ekipa iz svake od grupa Star i Gold lige ispala bi u niži. Pritom treba reći da će samo 12 klubova iz najslabije Blue lige ostati u Superligi, dok će ih 20 svake sezone biti zamijenjeno drugim klubovima ovisno o njihovim uspjesima u domaćem prvenstvu.

Takmičenje u ligaškoj fazi trajalo bi od septembra do aprila, a igralo bi se preko radne sedmice kako bi se omogućilo neometano održavanje nacionalnih prvenstava, prenosi Index.

A22 Sports, kompanija koja stoji iza Superlige, objavila je i video koji pojašnjava sistem takmičenja. Sličan sistem predložen je i za takmičenje u ženskom fudbalu.

Katalonski list Mundo Deportivo dodaje da će Real Madrid i Barcelona dobiti finansijsku injekciju od po milijardu eura, jer su ostali jedini osnivači i nosioci projekta. Brojni investitori žele uložiti u takmičenje kako bi ono što prije počelo. Osnivači Superlige također su naglasili da će prijenosi utakmica biti besplatni.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima