Home Svijet Kamala Harris razgovarat će sa Gantzom o situaciji u Gazi

Kamala Harris razgovarat će sa Gantzom o situaciji u Gazi

by admin

Američka potpredsjednica Kamala Harris sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Bennyjem Gantzom u Bijeloj kući u ponedjeljak, dok Washington traži način da se postigne sporazum o privremenom prekidu vatre i poveća dotok humanitarne pomoći u Gazu.

Na razgovorima će biti govora o smanjenju palestinskih civilnih žrtava, osiguravanju privremenog prekida vatre, puštanju talaca iz Gaze i povećavanju humanitarne pomoći enklavi, rekao je zvaničnik Bijele kuće, prenosi HINA.
“Potpredsjednica će izraziti svoju zabrinutost zbog sigurnosti 1.5 miliona ljudi u Rafahu”, rekao je zvaničnik, dodavši da Izrael također ima “pravo braniti se od neprestanih terorističkih prijetnji Hamasa.”
Saopćenje Bennyja Gantza potvrdilo je da će se sastati sa Harris, kao i s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom i republikanskim i demokratskim članovima američkog Kongresa.
Zvaničnik Bijele kuće rekao je da će Harris također raspravljati o spremnosti Bidenove administracije da učini više kako bi se povećala zračna pomoć sa kojom je danas započeto. Također će raspravljati o postratnim planovima o revitalizaciji Gaze pod Palestinskom samoupravom.
Američka vojska danas je provela prvo zračno ispuštanje humanitarne pomoći u Gazu, dok su humanitarne agencije upozorile na rastuću humanitarnu katastrofu u palestinskoj enklavi u jeku nastavka izraelske ofenzive.
Mirovni pregovori o Gazi trebali bi se nastaviti u Kairu u nedjelju, rekla su u subotu dva egipatska sigurnosna izvora, iako je jedan izraelski medij izvijestio da Izrael neće poslati delegaciju dok ne primi puni popis još uvijek živih talaca.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima