Kanadski grad Windsor i ove godine obilježava 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici

1 minuta čitanja

Drew Dilkens, gradonačelnik Windsora, grada u kome je podignut prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori i grad u kome živi Brian Masse, član Parlamenta Kanade i sponzor svih aktivnosti u vezi kulture sjećanja…

… i jačanja države Bosne i Hercegovine u Kanadi je proglasio 11. juli 2024. Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Windsoru.

Proklamacija je izdana u svrhu obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici. Proklamacija se između ostalog poziva i na nedavno usvojenu historijsku rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Ovom proklamacijom pokazuje se ljudsko dostojanstvo i solidarnost s žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Proklamacija je još jedan prijateljski gest grada Windsora koji kontinuirano već više godina stoji na strani istine, pravde, kulture sjećanja, mira i ljudskog dostojanstva.

Proklamacija pomaže institucijama za izučavanje lekcija u vezi s genocidom u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju protiv negiranja genocida, veličanja presuđenih ratnih zločinaca i revizionizma historijskih, sudskih i naučnih činjenica o genocidu u Srebrenici, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak