Kim Jong-un provozao automobil koji mu je Putin poklonio

2 minuta čitanja

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja je objavila da je Putin poslao automobil ruske proizvodnje za ličnu upotrebu sjevernomkorejskom lideru kao poklon demonstrirajući posebne veze između dva lidera. Rusija je rekla da je automobil limuzina Aurus Senat.

Kim Yo-jong, sestra lidera Sjeverne Koreje, rekla je da je lider Sjevera koristio automobil tokom otvorenog događaja u petak, bez detaljnijeg objašnjenja, prenosi Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Snimci koje je emitovala državna televizijska stanica Sjeverne Koreje prikazuju Kim se vozi u Aurus Senat na putu da prisustvuje ceremoniji obilježavanja završetka izgradnje farme staklenika u blizini Pjongjanga.

Rusko slanje luksuznog automobila u Sjevernu Koreju predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje zabranjuju isporuku, prodaju i transfer luksuzne robe, uključujući automobile, u Pjongjang.

“Veoma sam zadovoljan što vrhovni lider naše stranke i države koristi specijalni privatni automobil koji je lider ruske države poslao na poklon”, rekla je Kimina sestra u izjavi koju prenosi KCNA.

Ona je rekla da je posebna funkcija privatnog automobila “savršena i da joj se može potpuno vjerovati”, napominjući da je poklon jasan dokaz koji pokazuje da se prijateljstvo Sjeverne Koreje i Rusije “na sveobuhvatan način razvija na novoj visokoj pozornici”.

Putin je Kimu pokazao svoju predsjedničku limuzinu Aurus Senat u septembru prošle godine.

(Vijesti.ba)


- OGLAS -

Podijeli ovaj članak