Home Svijet Kličko opet kritikovao Zelenskog: ‘Ukrajina mora ostati demokratska’

Kličko opet kritikovao Zelenskog: ‘Ukrajina mora ostati demokratska’

by admin

Prvi primjer za to je izjava Serhija Leščenka, člana predsjednikovog štaba, da bi se Ukrajinci koji se nalaze u inostranstvu trebali vratiti u domovinu i pomagati joj i da bi Evropska unija trebala prestati pružati gostoprimstvo tim ljudima, piše DW.

Kličko kaže da ga je ta izjava iznenadila: “Ako smo demokratska zemlja, a prisiljavamo ljude da dođu u Ukrajinu, onda to, po mom mišljenju, predstavlja kršenje ljudskih prava. Svako ima pravo dobiti zaštitu i niko ne može prisiliti ljude koji se nalaze u inostranstvu da dođu. Mi možemo uvjeriti ljude, pozvati ih, zamoliti ih. Ali smatram da prisila nije pravi put.”

 

S obzirom na to da u Kijevu, osim Kličkove civilne uprave, trenutno vlada i vojna administracija, novinarka Sabina Adler koja redovno izvještava za njemački javni servis ARD iz glavnoga grada Ukrajine, htjela je znati “je li rat izgovor za ponovni povratak centralizaciji”. Kličkov odgovor je glasio:
“U pravu ste, jer reforme samouprave i decentralizacije pripadaju u najuspješnije koje su provedene posljednjih godina.”
Podsjetivši na to da “u Ukrajini ima pokušaja zastrašivanja novinara, da se opozicija praktično ni ne vidi” i “da se rasprave u parlamentu prikazuju usred noći”, novinarka ARD-a postavila je retoričko pitanje: “Izvana gledano, stiče se dojam da u Ukrajini postoji samo predsjednik Zelenski.”
“U pravu ste”, ponovo odgovara Kličko, uz dopunu da je “centralizacija opasna tendencija kada se radi o odlučivanju”. Ne govoriti o tome znači biti saglasan sa tim, rekao je on, uz opasku da se temelji demokratije moraju čuvati čak i u ratu, inače se Ukrajina više neće puno razlikovati od Rusije.
Jedan od dokaza za važnost samouprave je, po Kličkovim riječima, i to što je ona posebno dobro funkcionisala u prvim mjesecima rata – na planu teritorijalne obrane, podrške vojsci i zaštite gradova. On je podsjetio i da je to bilo jasno i Rusima:
“Njihov prvi cilj su bili gradonačelnici: 37 njih je oteto, jedan je ubijen, a pet ih se i danas vode kao nestali.”
Vitalij Kličko požalio se i da od početka rata nije imao nijedan susret sa predsjednikom Zelenskim, da je mnogo puta pokušao sa njim telefonirati, ali – bez uspjeha.
Po njegovim riječima, zadaća predsjednika je ujediniti društvo. On bi, kaže, trebao biti figura koja objedinjuje sve ljude – “rame uz rame”. U sadašnjoj Ukrajini, međutim, i privreda osjeća pritisak “centralne vlasti”, što je, kako Kličko smatra, pogrešno.
Zato njegova poruka glasi: “Ukrajina mora ostati demokratska.”

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima