Klub SDA u Predstavničkom domu BiH traži hitnu sjednicu Predsjedništva zbog defilea u Prijedoru

2 minuta čitanja

Na sjednici bi trebali, navode, definisati neophodne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH i zatražiti reakciju OHR-a, EUFOR-a i NATO-a na sprečavanju aktivnosti Republike Srbije koje krše Dejtonski mirovni sporazum.

- OGLAS -

– Nije prošlo ni 20 dana od stacioniranja helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije u Trebinju, a danas smo putem medija obaviješteni da u Prijedoru defiluje jedinica Vojske Srbije.

Dodaju kako javnost nije obaviještena ko je odobrio i jednu i drugu aktivnost vojske i MUP-a Srbije i hoćemo li vrlo brzo doći u situaciju da i tenkovske ili neke druge jedinice Vojske Srbije jedan dan osvanu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

“Nažalost, dok ovih dana kadrovi Trojke na državnom nivou lažno uvjeravaju javnost da kontrolišu vazdušni prostor Bosne i Hercegovine i da će u slučaju potrebe zaštititi njen teritorijalni integritet, da prate i razmjenjuju obaveštajne podatke sa nadležnim bh. agencijama, dešava se da ministar MUP-a Republike Srbije prije 20-ak dana pozicionira helikoptersku jedinicu u Trebinju bez ikakvih najava i obavještavanja javnosti o tome, a danas jedinica Vojske R Srbije bez najava i obavještavanja javnosti defiluje u Prijedoru. Je li ovo najava nekih novih vojnih aktivnosti prema Bosni i Hercegovini?”, navodi se u saopćenju iz SDA.

(Vijesti.ba / FENA)

- OGLAS -
Podijeli ovaj članak