Home Svijet Ko je Oleksandr Sirski, novi komandant ukrajinske vojske?

Ko je Oleksandr Sirski, novi komandant ukrajinske vojske?

by admin

Sirskija, koji je zamijenio generala Valerija Zalužnog, zovu ‘Snježni leopard’ i dobitnik je priznanja ‘Heroj Ukrajine’ zbog uspjeha na ratištu.

Oleksandr Sirski (58) ukrajinski je vojni oficir rođen u selu Novinski u Vladimirskoj oblasti u Rusiji kada je još bila dio SSSR-a.

Sirski je dobro upućen u sovjetske metode ratovanja koje je kasnije preuzela i Rusija. Studirao je na Moskovskoj višoj vojnoj komandnoj školi, ali je od 1980-ih smješten u Ukrajini.

Nakon Majdana, Sirski je poslan u Bruxelles kao predstavnik Ukrajine kako bi pregovarao o tome kako ukrajinske oružane snage uskladiti sa standardima NATO-a. U februaru 2015., na vrhuncu rata u istočnoj Ukrajini protiv proruskih separatista nadgledao je povlačenje 6000 ukrajinskih vojnika iz Debaljceva, poprišta posljednjeg velikog sukoba prije nego što je sporazum Minsk II omogućio krhki prekid vatre.

U činu general pukovnika komadant je ukrajinskih kopnenih snaga od 2019. Prethodno je od maja do augusta 2019. bio zapovjednik Operacije združenih snaga. Tokom ruske invazije na Ukrajinu, Sirski je zapovijedao odbranom Kijeva.

Također, bio je mozak iza ukrajinskog iznenadnog i nadasve uspješnog protunapada u regiji Harkiv krajem ljeta 2022.

Vodio je i treću najznačajniju ukrajinsku operaciju u ratu, tešku bitku za Bahmut.

Upravo su mu te, sada već kultne operacije, priskrbile titulu ‘najuspješnijeg ukrajinskog generala‘.

Nakon ovih akcija preuzeo je i vođenje ukrajinske protuofanzive u proljeće 2023. koja nije pokazala očekivane rezultate.

Tu je činjenicu i sam Sirski priznao novinaru BBC-ja nekih mjesec dana nakon početka dugoočekivane protaofenzive.

– Željeli bismo postići vrlo brze rezultate. Ali u stvarnosti je to praktički nemoguće – rekao je tom prilikom Sirski.

Ljudi kojima je okružen dive se njegovoj predanosti, odlučnosti i lukavstvu. Opisuju ga kao osobu koja je opsjednuta planiranjem i teretanom, a navodno noću spava samo četiri i pol sata.

Prije rata živio je u Kijevu sa suprugom Tamarom i sinom Aleksandrom.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima