Home Bosna i Hercegovina Konaković i Košarac: Zakon bi mogao biti usvojen sutra

Konaković i Košarac: Zakon bi mogao biti usvojen sutra

by admin

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije se na današnjoj sjednici izjašnjavalo o budućem bosanskohercegovačkom zakonu o sprečavanju sukoba interesa, ali bi se to moglo desiti brzo, možda već i sutra, prema izjavama novinarima dvojice ministara nakon sjednice.

Jedan od njih, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, kaže da je preostalo usaglašavanje nekih tehničkih detalja, a i da treba još pribaviti neophodno mišljenje Ureda za zakonodavstvo, na šta također ne bi trebalo dugo čekati.

– Izgleda mi da bi se taj zakon sutra mogao desiti – njegove su riječi.

Uglavnom je suština usuglašena, po Konakovićevim riječima, kao i po izjavi drugog učesnika današnje sjednice, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca.

I on smatra da bi već sutra ili nekog drugog dana mogao biti postignut potpuno usuglašeni tekst i ponuđen na izjašnjavanje Vijeću ministara.

Konaković i Košarac nisu precizirali u čemu se sastoje neusuglašeni detalji, samo ih je Konaković nazvao tehničkim detaljima a Košarac spornim pitanjima.

Donošenje zakona o sprečavanju sukoba interesa u Bosni i Hercegovini bitno je zbog evropskih preduslova za otpočinjanje pretpristupnih pregovora BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Da li će evropski partneri dati zeleno svijetlo za otpočinjanje ovih pregovora već u ovom mjesecu, ostaje da se vidi.

Za razliku od zakona o sprečavanju sukoba interesa, obimnog i restriktivnog po političare, kako ga je okarakterisao ministar Konaković, zakon o sudovima još je u pat-poziciji.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima