Home Bosna i Hercegovina Konaković: Vrijeme je da naše ožiljke pretvorimo u mudrost

Konaković: Vrijeme je da naše ožiljke pretvorimo u mudrost

by admin

U svom obraćanju ministar Konaković se osvrnuo na višestruke krize koje se međusobno preklapaju u svijetu i njihovim posljedicama. Dodao je da je u takvim okolnostima jedinstvo evropskog kontinenta sada važnije nego ikada prije. Naglasio je da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do obnove pristupa EU prema zemljama kandidatima i stvorila novi zamah procesa proširenja EU.

Govoreći o prošlosti i budućnosti ministar Konaković je na panelu kazao da je teško pregovarati i dogovarati sa ljudima koji negiraju ratne zločine i slave ratne zločince, ali da je to naša stvarnost i da nema alternative EU, samim tim i razgovoru sa partnerima.

– Vrijeme je da naše ožiljke pretvorimo u mudrost, kazao je Konaković

Upozorio je stoga da je od iznimne važnosti dodatno ubrzati proces pristupanja EU za sve zemlje kandidate. Izrazio je nadu da će Evropsko vijeće u ožujku donijeti Odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Istaknuo je i da je BiH vrlo blizu ispunjenja posljednjih zahtjeva. Ocijenio je da su u protekloj godini politički lideri u našoj zemlji intenzivno i uspješno radili na postizanju potrebnih dogovora o reformama te da smo paralelno poduzeli intenzivne diplomatske napore. Posebno je naglasio da je u proteklom razdoblju imao brojne susrete s visokim dužnosnicima zemalja članica EU i Evropske komisije.

– Nadamo se da će EU shvatiti da glavno pitanje za BiH nije šta ćemo kada uđemo u EU, nego šta se dešava ake ne budemo u Evropskoj uniji. Ja sam optimista, mislim da možemo uraditi i više prije konačne odluke kada se bude vodila politička diskusija ne najvišem nivou. Očekujem konačnu odluku sa optimizmom kako bi se nastavilo sa evropskim putem. Nemamo druge mogućnosti, kazao je ministar Konaković.

I dodao da bi pozitvna odluka presudno utjecala na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, a stvorila bi i pozitivan zamah u zemlji. Potom je izvijestio da je BiH u proteklom razdoblju u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i da taj trend nastavlja i u prvim mjesecima 2024. godine.

Ocijenio je da bi ubrzanje procesa eurointegracija moglo usporiti odljev mozgova i ublažiti njegove dugoročne negativne učinke, a mladoj generaciji ponuditi svjetliju perspektivu. Kada je riječ o regionalnim odnosima, ministar je naglasio da je regionalna saradnja i očuvanje dobrosusjedskih odnosa jedan od prioriteta vanjske politike BiH te da su regionalne inicijative vrlo važne kako za naš europski put tako i za unapređenje međusobnih odnosa.

Na panelu su uz ministra Konakovića sudjelovali prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, te specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lord Stuart Peach.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima