Home Magazin Koncert savremene muzike za klavir na Muzičkoj akademiji UNSA

Koncert savremene muzike za klavir na Muzičkoj akademiji UNSA

by admin

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, 29. decembra 2023. godine, održan je koncert savremene muzike za klavir kao dio programa Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu.

Na početku koncerta Zlatan Božuta izveo je kompoziciju “Dream” Johna Cagea, nakon čega je s Kristinom Lazić interpretirao “Amen de la Création” iz “Visions de l’Amen” Oliviera Messiaena.

Benjamin Goletić (1. godina, klasa: prof. mr. Višnja Bakalar) svirao je Cageovu kompoziciju “A Room”, dok je Josipa Bošnjak (4. godina, klasa: prof. mr. Azra Medić) izvela Etidu br. 10,“Der Zauberlehrling” Györgyja Ligetija. Program je uključio i “Variationen zur Gesundung von Arinuschka” Arva Pärta u interpretaciji Nedima Seferovića (4. godina, klasa: prof. mr. Dragan Opančić i v. asst. mr. Zlatan Božuta).

Koncert je zaokružen nastupom Mirze Gološa koji je izveo “Voicelessness. The Snow Has No Voice” Beata Furrera i Ciklus etida za klavir “Kod logopeda” Dine Rešidbegovića.

Ovaj događaj realiziran je u okviru umjetničko-istraživačkog projekta “Performativni modeli u interpretaciji novih tehnika u klavirskoj literaturi internacionalnih i bosanskohercegovačkih kompozitora 20. i 21. stoljeća” koji se sprovodi uz podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima