Home Bosna i Hercegovina Košarac: Krišto nije imala saglasnost da stavi potpis na deklaraciju u Tirani

Košarac: Krišto nije imala saglasnost da stavi potpis na deklaraciju u Tirani

by admin

Vijeće ministara BiH nije razmatralo niti dalo saglasnost za potpisivanje deklaracije na koju je u Tirani potpis stavila predsjedavajuća Borjana Krišto, niti za to ima saglasnost Predsjedništva BiH, izjavio je njen zamjenik Staša Košarac.

Košarac je istakao da jednostran pristup, samovolja i nekorektno političko ponašanje nikome neće donijeti ništa dobro, niti doprinosi povjerenju i izgradnji partnerstva.

– Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za vanjsku politiku – rekao je Košarac.

On je dodao da je to slučaj i sa deklaracijom koju je potpisala u Tirani na Samitu “Ukrajina – Јugoistočna Evropa”.

– Na Vijeću ministara niti smo razmatrali niti dali saglasnost za potpisivanje ove deklaracije, kao što to nije uradilo ni Predsjedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za vanjsku politiku – naveo je Košarac na Instagramu.

Podsjetio je da je stav RS o pitanju dešavanja u Ukrajini jasan i definisan – neutralan pristup je jedini mogući model.

– Zahvaljujući tome, BiH ima status neutralne zemlje i nedopustivo je da bilo ko, pa i Borjana Krišto, izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima oko kojih konsenzus ne postoji – naglasio je Košarac.

Krišto je stavila potpis na nešto što je njen lični stav, nikako na zvaničan i usaglašen stav BiH, naglasio je Košarac i napomenuo da to nije prvi put da ona glumi nekakvog “premijera BiH” umjesto onoga što jeste, predsjedavajuća Vijeća ministara.

On je podsjetio da je Vijeće ministara tijelo koje se sastavlja od ministara iz RS i FBiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništvu BiH.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima