Home Svijet Kremlj: Njemačka razmatra napade na Rusiju

Kremlj: Njemačka razmatra napade na Rusiju

by admin

Foto: Sergei Bobyle/Tass/imago (Ambasador Njemačke u Rusiji Alexander Graf Lambsdorff dolazi u rusko Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi 4. marta)

Kremlj je u ponedjeljak saopćio kako navodni snimak njemačke vojske pokazuje da su njeni članovi raspravljali o zračnim napadima na, kako su naveli iz Moskve, rusku teritoriju, pa se zapitao drži li kancelar Olaf Scholz stvari pod kontrolom, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

“Sam snimak pokazuje da se unutar Bundeswehra konkretno raspravlja o planovima za pokretanje zračnih napada na rusku teritoriju. To ne zahtijeva nikakvo pravno tumačenje. Sve je više nego očigledno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Njemačka je objavila da istražuje snimak, a Rusija je pozvala na razgovor njemačkog ambasadora.

“Ovdje moramo otkriti čini li to Bundeswehr samoinicijativno. Potom se nameće pitanje koliko je Bundeswehr pod kontrolom te koliko Scholz ima situaciju pod kontrolom? Ili je to dio politike njemačke Vlade?”, nastavio je Peskov.

“Oba scenarija su veoma loša. Oba ponovo naglašavaju direktnu uključenost država kolektivnog Zapada u sukob oko Ukrajine”, dodao je glasnogovornik.

Njemačka je jedna od NATO članica koja je opskrbila Ukrajinu naoružanjem, uključujući tenkove. Rusija “kolektivni Zapad” optužuje za korištenje Ukrajine za posredni rat protiv sebe.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima