Home Bosna i Hercegovina Krhko je znanje: Nešić u Dubaiju dizao tri prsta

Krhko je znanje: Nešić u Dubaiju dizao tri prsta

by admin

Prilikom posjete Dubaiju, bh. ministar je ugledao spomenik sa podignuta tri prsta, pozirao pokraj njega i poslao novu provokativnu poruku takozvanom ‘političkom Sarajevu’.

“Samo političkom Sarajevu smetaju tri prsta. Pozdrav iz Dubaija gdje sam danas obavio niz sastanaka koji će doprinijeti boljoj bezbijednosti u našoj zemlji”, poručio je Nešić, nakon čega je ponosno podigao obje ruke i pokazao tri prsta.

Nešićeva poruka djeluje prilično komično kada se sagleda šira slika, jer je sasvim jasno da spomenik u Dubaiju nema nikakve veze sa onim o čemu je govorio.

Pomoću palca, kažiprsta i srednjeg prsta, sastoji se od tri inicijala koji označavaju poruku (win, victory, love, što u prijevodu znači pobijediti, pobjeda, ljubav).

Podnožje kipa služi kao podsjetnik na ono što kraljevska vlast Dubaija želi da zapamtite riječima “kvaliteta nije samo kraj, to je način života” ispisanim na engleskom i arapskom jeziku.

Inače, ova gesta je izvorno uvedena tokom vladinog samita u Dubaiju, kada je šeik Muhamed želio stvoriti logo za sebe i svoju zemlju, a od tada je uzeo maha. U čast 45. nacionalnog dana Ujedinjenih Arapskih Emirata 2016. godine, 2.223 učenika škola GEMS Education u Dubaiju okupilo se kako bi ga rekreirali za najveću svjetsku transformirajuću pokretnu ljudsku sliku.

Nešić je i ranije koristio ovaj argument sa statuom iz Dubaija nakon što je izazvao bijes javnosti zbog podizanja tri prsta ispred zgrade Parlameta BiH prošle godine.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima