Home Bosna i Hercegovina Krišto i O'Brien o odnosima u BiH i evropskom putu BiH

Krišto i O'Brien o odnosima u BiH i evropskom putu BiH

by admin

Na sastanku se razgovaralo o odnosima u BiH i aktualnim temama te o evropskom putu BiH. Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako je Vijeće ministara BiH snažno opredijeljeno za ispunjavanje nužnih reformi za integriranje u Evropsku uniju jer je to prije svega interes svih u Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da samo kroz otvoreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka od institucija i tijela vlasti BiH te poštivanjem ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti može se osigurati trajna stabilnost, prosperitet BiH i provedba nužnih reformi.

Informirala je kako je Vijeće ministara u parlamentarnu proceduru uputilo 13 nacrta zakona, od čega je osam EU zakona. Istaknula je kako očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada institucija u BiH kroz otvaranja pregovora u martu ove godine.

Također, naglasila je osobit značaj sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva koja podrazumijeva i implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i implementaciju svih presuda Evropskoga suda za ljudska prava.

– Ovo je kako obveza isto tako i ključni prioritet čije će ispunjenje omogućiti brži napredak BiH te pomoći rješavanju svih ostalih pitanja koja nas u ovome trenutku opterećuju – kazala je Krišto.

Također je informirala pomoćnika američkog državnog sekretara O'Briena o izradi Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan. Izrazila je očekivanje da će u dijalogu s Evropskom komisijom hitno biti usuglašena finalna reformska agenda u kojoj bi bile pobrojani svi investicijski projekti i potrebna finansijska sredstva za njihovu provedbu.

Napomenula je kako je Vijeća ministara u svome radu iskazalo potpunu opredijeljenost za makroekonomsku stabilnost BiH, među ostalim i kroz energetske i strukturne projekte.

Predsjedavajuća Krišto je zahvalila O'Brienu na posjeti te podsjetila kako se politika kojoj pripada zalaže za jačanje institucija BiH, poštivanje Ustava te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u BiH te kako vjeruje kako će odgovornost i dijalog političkih predstavnika u institucijama vlasti BiH rezultirati njihovim jačanjem, a da nametanje bilo kakvih odluka vodi u suprotnome smjeru, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima