Kritičar pape Franje, nadbiskup Vigano, ekskomuniciran zbog šizme

2 minuta čitanja

Vigano, papinski izaslanik u Washingtonu of 2011. do 2016., povukao se iz javnosti 2018. nakon što su konzervativni mediji objavili njegovu izjavu na 11 stranica u kojoj je optužio Papu da je znao da je američki kardinal Theodore McCarrick, bivši nadbiskup Washingtona, godinama spolno zlostavljao sjemeništarce i svećenike i da nije ništa poduzeo.

- OGLAS -

Vatikan je odbacio optužbe da je zataškao slučaj.

Vigano je Papu pozvao da podnese ostavku, nazvavši ga “lažnim prorokom” i “slugom Sotone”.

- OGLAS -

Vatikan je prošli mjesec pozvao Vigana da odgovori na optužbe za shizmu i nijekanje Papina legitimiteta.

U kratkom saopćenju u petak, Dikasterij za nauk vjere je naveo da je Viganovo odbijanje da prizna i da se pokori papi Franji jasno iz njegovih javnih istupa.

- OGLAS -

“Na zaključivanju kaznenog postupka, časni Carlo Maria Vigano je proglašen krivim za kršenja zakona o shizmi”, stoji u saopćenju i dodaje se da je Vigano ekskomuniciran iz Crkve.

Viagno je prošle sedmice rekao da je odbio sudjelovati u disciplinskom postupku jer ne prihvaća legitimitet institucije koja iza toga stoji.

“Ne priznajem autoritet tribunala koji mi sudi, niti njegovog prefekta, niti onog koji ga je imenovao”, rekao je, aludirajući na predstojnika Dikasterija, kardinala Victora Manuela Fernandeza i na papu Franju.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak