Home Svijet Kritike iz SAD-a, EU-a i Britanije na regularnost izbora u Pakistanu

Kritike iz SAD-a, EU-a i Britanije na regularnost izbora u Pakistanu

by admin

Glavna borba vodila se između stranke bivšeg premijera Nawaza Sharifa i kandidata koje podržava bivši premijer Imran Khan. Obojica su odvojeno proglasili pobjedu.

Održani su izbori za 265 zastupničkih mjesta u Narodnoj skupštini, a za natpolovičnu većinu treba imati 133 zastupnička mjesta. Khan je u zatvoru, a njegovoj stranci Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) zabranjen je pristup izborima. Nezavisni, od kojih je većinu podržavao Khan, osvojili su najviše mjesta – 98 od 245 prebrojanih do predvečer u petak, navodi Reuters.

Sharifova stranka Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N) osvojila je 69 mjesta.

Khan vjeruje da moćna vojska stoji iza proganjanja njegove stranke, dok analitičari i protivnici kažu da generali podržavaju Sharifa. I SAD i EU ukazali su na uplitanje u izborni proces, uključujući uhićenja aktivista, i dodali da bi tvrdnje o nepravilnostima, uplitanju i prevari trebalo u potpunosti istražiti.

U izjavi EU-a ističe se “nedostatak jednakih uvjeta”, pripisujući to “nemogućnosti nekih političkih aktera da se natječu na izborima” i ograničenjima slobode okupljanja, slobode izražavanja i pristupa internetu. Američki State Department rekao je da postoje “neopravdana ograničenja” slobode izražavanja i okupljanja, ističući nasilje i napade na medijske djelatnike.

Ranije ove sedmice, Ured UN-a za ljudska prava osudio je nasilje protiv političkih stranaka i kandidata. Izražena je zabrinutost zbog “obrasca uznemiravanja, uhićenja i dugotrajnog pritvaranja vođa i pristaša” Khanove stranke. U izjavi britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona istaknuta je “ozbiljna zabrinutost oko poštenja i nedostatka inkluzivnosti izbora”.

EU, SAD i Britanija rekli su da će surađivati sa sljedećom vladom i nisu čestitali niti jednom kandidatu ili stranci. Protiv Khana je bilo pokrenuto više pravnih postupaka, koji su ga diskvalificirali kao kandidata i osudili na dugogodišnju zatvorsku kaznu. On negira krivnju.

Khan je svrgnut 2022. nakon sukoba s moćnom vojskom zemlje, koja niječe da se miješala u politiku. Njegova je stranka pobijedila na posljednjim nacionalnim izborima 2018.

(Vijesti.ba/HINA)

Možda vas zanima