Home Svijet Lider kontroverzne mađarske stranke šokirao izjavom: Pripojit ćemo dio Ukrajine!

Lider kontroverzne mađarske stranke šokirao izjavom: Pripojit ćemo dio Ukrajine!

by admin

On je istakao kako će Mađarska polagati pravo na zapadnu regiju Ukrajine u kojoj živi oko 150.000 etničkih Mađara ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske invazije.

“Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: trenutni prekid vatre, mir i rješenje putem pregovora”, rekao je Toroczkai u video snimci objavljenoj na internetskoj stranici njegove stranke, pozivajući na autonomiju za etničke Mađare u zapadnoj Ukrajini.

“Ako ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer i to je moguće, onda kao jedina mađarska strana koja zauzima ovo stajalište, dopustite mi da signaliziram da polažemo pravo na Zakarpatje”, rekao je, dobivši aplauz publike.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i ukrajinska ambasada u Budimpešti nisu odmah odgovorili na pitanja poslana e-poštom za komentar o Torockzaijevim izjavama.

U decembarskom intervjuu na javnom radiju, mađarski premijer Viktor Orban izrazio je podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto trebao bi se u ponedjeljak sastati s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i premijerom Denisom Šmihalom u zapadnoj Ukrajini kako bi pripremili teren za mogući sastanak čelnika dviju zemalja.

Budimpešta se sukobila s Kijevom oko, kako kaže, ograničenja prava otprilike 150. 000 etničkih Mađara da se koriste maternjim jezikom.

Prošli mjesec sve države Europske unije osim Mađarske, koja je također članica NATO-a, pristale su da počnu pristupni pregovori s Ukrajinom.

Čelnici bloka zaobišli su Orbanovo protivljenje tako da je Orban napustio prostoriju kada se donosila odluka, ali čelnici nisu mogli nadvladati njegov otpor restrukturiranju budžeta EU-a kako bi se 50 milijardi eura usmjerilo u Kijev i očekuje se da će ponovno razmotriti to pitanje na vanrednom samitu sljedećeg četvrtka.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima