Home Sport Lider Superlige: Lako ćemo pronaći 64 kluba

Lider Superlige: Lako ćemo pronaći 64 kluba

by admin

Lider projekta evropske fudbalske Superlige Bernd Reichart uvjeren je da će naći 64 kluba koji će se prijaviti za ovo takmičenje, iako su mnogi veliki klubovi već najavili da neće sudjelovati.

Prvobitna ideja koja je predstavljena 2021., a u kojoj je Superligu trebalo sačinjavati 12 najmoćnijih evropskih fudbalskih klubova, zaustavljena je brzom reakcijom predsjednika krovne evropske fudbalske organizacije (UEFA) Aleksandera Čeferina i njegovih saradnika.

Ali u četvrtak je Evropski sud pravde presudio u korist Superlige spriječivši UEFA-u u pokušaju blokiranja pokretanja novog takmičenja koje bi trebalo biti suparnik Ligi prvaka i ostalim evropskim klupskim takmičenjima. Agencija A22 Sports, koja stoji iza ideje pokretanja Superlige i još uvijek uživa podršku Real Madrida, ima novi plan u kojem bi se novo takmičenje sastojalo od tri divizije te sistem ne bi bio zatvoren i namijenjen isključivo najbogatijim klubovima.

“Uvjereni smo da ćemo lako pronaći 64 kluba”, izjavio je izvršni direktor A22 Sportsa Bernd Reichart za njemačku izvještajnu agenciju dpa. “Želimo dalje razvijati prijedlog, sada klubovi to konačno mogu učiniti otvoreno i bez straha od sankcija. Oni nam mogu pomoći pronaći način da ponovno učinimo fudbal velikim u Evropi”, rekao je Reichart.

Najjači argument ovog projekta je dostupnost praćenja utakmica bez dodatnih troškova putem mrežnih i televizijskih prijenosa, a finansirao bi se putem oglašavanja.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima