Home Sport Lucas Borba pobjednik najekstremnije MTB spust utrke

Lucas Borba pobjednik najekstremnije MTB spust utrke

by admin

U utrci Red Bull Valparaiso Cerro Abajo takmičari na biciklima se spuštaju stepenicama, voze preko krovova i prolaze kroz prave kuće, dok se suočavaju s ozbiljnim padinama i izbjegavaju vještačke prepreke probijajući se uskim ulicama grada pod zaštitom UNESCO-a, sve do cilja u njegovom centru.

Broj učesnika je do nedjeljnog finala smanjen s 26 na 16, među kojima su se našli istaknuti biciklisti koji su se uspjeli kvalifikovati, poput čileanskog MTB enduro stručnjaka Pedra Burnsa, pobjednika utrke Red Bull Monserrate Cerro Abajo iz 2022. godine, Camila Sancheza, britanskog UCI MTB World Cup učesnika Phila Atwilla te pobjednika utrke Red Bull Monserrate Cerro Abajo iz 2021. godine, Adriena Lorona.

Nakon što je završio treći 2023. godine, Borba je ostvario najbolje vrijeme tokom uzbudljivog i vještog spusta, što mu je donijelo njegovu prvu pobjedu na utrci Red Bull Valparaiso Cerro Abajo. Cilj je prešao s vremenom 2:18,674 te je zasluženo dobio titulu “King of Port”. Njegov sunarodnjak Felipe Agurto je imao zaostatak od samo +0,181, dok je treće mjesto zauzeo pomenuti Loron.

Borba je postao prvi Brazilac koji je pobijedio na ovoj utrci, a ovo je njegovo četvrto učešće.

“Mnogo adrenalina i brzine. Bila je to nevjerovatna utrka, brza i nepredvidiva. Veoma sam sretan”, izjavio je sjajni Lucas.

Trostrukom šampionu Tomašu Slaviku je pukao lanac nakon što je izašao iz startne kabine, što mu je uništilo šansu za rekordnu četvrtu pobjedu u Valparaisu. Kolumbijci Camilo Sanchez i Sebastian Holguin su također imali problema, Camilu je pukla stražnja guma, dok je Sebastian imao težak pad.

Serija Red Bull Cerro Abajo za 2024. godinu kreće na sljedeću stanicu u Guanajuato u Meksiko, koja je na rasporedu 23. marta.

Kako bi se pripremili za Meksiko, fanovi mogu pogledati novi dokumetarac pod nazivom “20 Years of Red Bull Valparaiso Cerro Abajo” na Red Bull TV. Ovaj 30-minutni film istražuje historiju legendarnog spusta u periodu od dva desetljeća, govori o osnivačima i osvajačima, a donosi i dosad neviđene snimke.

“Svi žele biti u Valparaisu sve dok ne dođu tamo”, izjavio je Sebastian Vazquez, prvi pobjednik utrke Red Bull Valparaiso Cerro Abajo.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima