Macron ‘nestao’ iz javnosti nakon poraza na izborima

1 minuta čitanja

Uoči drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj Macronu nema ni traga ni glasa.

- OGLAS -

Posljednji put fotografi su ga zapazili u nedjelju kad se na biračkom mjestu u obalnom gradu Le Tuke pojavio u ležernom izdanju – crnoj avijatičarskoj jakni, sa sunčanim naočarima “Top Gun” i bejzbolskom kapom.

U prvom krugu izbora krajnja desnica Nacionalno okupljanje (RN), koje predvodi Marin le Pen, osvojilo je više od 33 odsto glasova.

- OGLAS -

Na drugom mjestu je lijevi savez Novi narodni front sa 28 odsto, dok je liberalni savez Macrona, predvođen njegovom strankom Renesansa, tek treći, sa osvojenih 21 odsto glasova, a republikanci imaju 10,2 odsto.

Umjesto da se pojavi na televiziji kako bi utješio svoje kolege koji su doživjeli poraz u prvom krugu izbora, Jelisejska palata objavila je samo jedno kratko saopštenje u kojem poziva na jedinstvo, prenosi “Jutarnji”.

- OGLAS -

Macronov nestanak iz javnosti podstakao je nagađanja da su ga saveznici zamolili da im ne kvari šanse za što uspješniji plasman.

Konačna odluka o raspodjeli mjesta u francuskoj Nacionalnoj skupštini biće donesena u drugom krugu parlamentarnih izbora 7. jula.

U francuskom izbornom sistemu svaki budući poslanik mora u svojoj izbornoj jedinici da dobije više od 50 odsto glasova.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak