Home Svijet Macron o slanju trupa u Ukrajinu: Ne planiramo u skorijoj budućnosti

Macron o slanju trupa u Ukrajinu: Ne planiramo u skorijoj budućnosti

by admin

Francuska ne planira da šalje svoje trupe u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Na pitanje da prokomentariše međunarodni odgovor na njegove izjave tokom konferencije o Ukrajini u Parizu prošle sedmice, francuski lider je ponovio da “ništa nije isključeno” kada je riječ o slanju trupa.

“To ne znači da planiramo da u bliskoj budućnosti rasporedimo francuske snage u Ukrajinu. To znači da otvaramo diskusiju i razmišljamo o svemu što se može učiniti da podrži Ukrajinu, prije svega, ukrajinsku teritoriju”, rekao je Makron češkom listu “Pravo”.

Prema riječima francuskog predsjednika, učesnici sastanka dogovorili su pet oblasti saradnje – cyber bezbjednost, zajedničku proizvodnju vojne opreme za Ukrajinu, bezbjednosnu pomoć najugroženijim zemljama u kontekstu sukoba u Ukrajini, podršku Ukrajini na granici sa Bjelorusijom i saradnju u aktivnostima deminiranja.

“Pored toga, uvijek sam bio jasan u vezi sa našim crvenim linijama: mi se ne borimo protiv ruskog naroda i odbacujemo logiku eskalacije”, naglasio je Macron.

On je rekao poslije konferencije o Ukrajini u Parizu 26. februara da su učesnici razmatrali slanje kopnenih trupa u Ukrajinu. Iako o ovoj temi nije postignut konsenzus, Macron je ostavio otvorena vrata za takav scenario u budućnosti.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima