Home Svijet Mađarski šef diplomatije u posjeti Ukrajini: Očekuje se poboljšanje odnosa dviju zemalja

Mađarski šef diplomatije u posjeti Ukrajini: Očekuje se poboljšanje odnosa dviju zemalja

by admin
Szijjartovi razgovori u zapadnom gradu Užgorodu s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i šefom predsjedničkog kabineta Andrijem Jermakom uslijedili su nakon višesedmčnog mađarskog protivljenja pružanju pomoći od 50 milijardi eura.
Politički direktor premijera Viktora Orbana saopćio je tokom dana da je Budimpešta otvorena za korištenje budžeta EU za predloženi paket pomoći, što predstavlja promjenu u stavu Budimpešte.
“Očekuje se da će iskren i konstruktivan dijalog poboljšati odnose između država”, naveo je ured ukrajinskog predsjednika na svom službenom kanalu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram uz fotografije Szijjarta, Kulebe i Jermaka.
Ukrajina je saopćila kako se nada da će se 27 država članica bloka dogovoriti na summitu u Bruxellesu u četvrtak da obezbijede četvorogodišnji paket koji Kijev planira da iskoristi kako bi nadoknadio svoj budžetski deficit u ovoj godini dok se bori protiv ruskih snaga na jugu i istoku zemlje.
Mađarska je jedina država članica koja nije podržala paket pomoći na summitu u decembru.
Kijev je saopćio da će današnji razgovori pokušati da pripreme teren za sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i mađarskog premijera Viktora Orbana.
Orbanova vlada već dugo ima zategnute odnose sa Kijevom i održava bolje veze sa Moskvom od ostalih država članica EU nakon ruske invazije na Ukrajinu prije skoro dvije godine.
Ihor Žovkva, glavni diplomatski savjetnik Zelenskog, izjavio je prošle sedmice za Reuters da će se razgovori u Užgorodu, u kome živi značajna mađarska manjina, dotaći bilateralne saradnje.
!Mi smo dvije susjedne zemlje, imamo (teme) o kojima treba razgovarati u privredi, logistici, infrastrukturi i energetskom sektoru”, kazao je on.

Ukrajinski zvaničnici rekli su kako očekuju da Orban posjeti Ukrajinu. Ni datum ni vrijeme eventualne posjete nisu objavljeni, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima