Home Svijet Malezija ima novoga kralja

Malezija ima novoga kralja

by admin

Monarhija ima uglavnom ceremonijalnu ulogu u Maleziji, ali je njezin utjecaj porastao posljednjih godina, što je natjeralo kralja da koristi rijetko korištene diskrecijske ovlasti kako bi ugušio političku nestabilnost.

Prema jedinstvenom sistemu monarhije, glave devet malezijskih kraljevskih obitelji izmjenjuju se da budu kralj, poznat kao “Yang di-Pertuan Agong” svakih pet godina.

Sultan Ibrahim (65), nasljeđuje Al-Sultana Abdullaha Sultana Ahmada Shaha, koji se vraća na čelo svoje matične države Pahang nakon što je završio svoj petogodišnji mandat kao kralj. Dok se monarhija uglavnom smatra iznad politike, sultan Ibrahim poznat je po svojoj iskrenosti i izvanrednoj osobnosti, često uplićući se u politička pitanja u zemlji.

Poznat po svojoj velikoj kolekciji luksuznih automobila i motocikala, sultan Ibrahim ima široke poslovne interese od nekretnina do rudarstva, uključujući udio u Forest Cityju – 100 milijardi dolara vrijednom projektu melioracije zemljišta i razvoja Johora koji podržava Kina.

(Vijesti.ba/HINA)

Možda vas zanima