Home Magazin Mart mjesec posvećen oboljelim od multiplog mijeloma

Mart mjesec posvećen oboljelim od multiplog mijeloma

by admin

Mart mjesec posvećen je multiplom mijelomu, rijetkom malignom oboljenju koštane srži. Mijelom čini jedan posto svih maligniteta i drugi je po učestalosti rak krvi. Međutim, registar oboljelih od te bolesti u Bosni i Hercegovini ne postoji.

Emina Mrđanović iz Udruženja ‘Mijelom u BiH’ kaže da, već sedmu godinu zaredom, to udruženje predano radi na pružanju podrške, educiranju javnosti i zagovaranju za bolje uvjete liječenja svojih članova.

– Ciljevi udruženja su kristalno jasni, olakšati život oboljelima i unaprijediti kvalitetu njihovih života. Organizacijom raznovrsnih edukacija, podrškom aktivnom uključivanju oboljelih i njihovih porodica u proces liječenja te promocijom razmjene iskustava Udruženje djeluje kao most između oboljelih od te bolesti i zdravstvenih autoriteta – istaknula je u informaciji za Fenu.

Mrđanović naglašava da multipli mijelom nije izlječiv, ali je liječiv. Pristupom novijim i inovativnijim terapijama, uz mogućnost transplantacije matičnih stanica kod mlađih oboljelih, mnogi pacijenti žive dugotrajno i kvalitetno.

Kako ističu iz Udruženja ‘Mijelom u BiH’, jedan od ključnih izazova s kojima se suočavaju oboljeli je pristup terapijama. U borbi protiv multiplog mijeloma, svaka minuta, svaki dan ima neizmjerljivu važnost.

– To je bitka koja ne poznaje predah jer oboljelim, ali i njihovim porodicama, svaki trenutak donosi teret nepoznanice i straha. Oboljeli su često prisiljeni na čekanje – čekanje na terapiju, na pretrage, na rezultate, u bolnicama, ambulantama, čekaonicama. Ta čekanja su izuzetno frustrirajuća, posebno kad je svaki trenutak pitanje života i smrti. U drugim zemljama terapije su rutinske, dostupne, ali u Bosni i Hercegovini čak i generički lijekovi podliježu procedurama i listama čekanja – poručili su iz Udruženja.

Za 29. mart u Sarajavu najavljuju skup, u okviru Projekta ‘Jedinstveni u borbi, jaki u zajedništvu”, kao jedinstvenu priliku za raspravu o ključnim pitanjima vezanim za pristup novim terapijama, poboljšanje kvalitete skrbi i podrške oboljelima od rijetkih krvnih bolesti.

– Sudionici okruglog stola bit će relevantni donositelji odluka iz zdravstvenog sektora, kao i stručnjaci iz oblasti hematologije. Pozvani su i oboljeli, njihove porodice te svi koji žele pružiti podršku u borbi za pravedniji tretman i dostupnost terapija – najavljuju iz Udruženja ‘Mijelom u BiH’.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima