Home Svijet Masovni ubica iz Praga imao pušku od 8000 eura?

Masovni ubica iz Praga imao pušku od 8000 eura?

by admin
Bivši policijski inspektor i instruktor obuke gađanja Pavel Černy rekao je za Aktualne.cz da se radi o vrlo skupoj pušci.
“Prema onom što sam vidio, radilo se o dugom oružju tipa AR-15, kalibra 308 Winchester. Dakle, sa relativno velikim patronama. I oružje je imalo nišan. Riječ je o luksuznom i skupom oružju, koje košta oko 200 hiljada kruna (nešto više od 8000 eura, op.a.)”, rekao je.

“Nije kompletan raritet u Češkoj, ali je stvarno skup. To je kao da među automobilima birate tunirani BMW”, kaže penzionisani policijski potpukovnik.

No prema Černyu, ne treba vam puno iskustva za upravljanje takvim oružjem kada pucate iz blizine.

“Njemu nije potrebna nikakva posebna obuka da puca u ljude na ovoj udaljenosti. Da se bavi airsoftom ili gađanjem zračnom puškom, mogao bi ovo”, kaže Černy. U Češkoj je za ovo oružje potrebno imati dozvolu za vatreno oružje.

Policija još nije službeno potvrdila da je ubica u napadu koristio oružje koje se vidi na fotografijama.

“Mogu zamisliti da je unutar zgrade pucao iz pištolja, a ne iz ove puške. Da je pucao u sebe, teoretski je to moglo biti iz puške, ali to bi bio pomalo umjetnički podvig”, kaže inspektor.

Policija je potvrdila da je počinitelj legalni posjednik oružja.

“Otkrili smo da on legalno posjeduje nekoliko komada vatrenog oružja. Ništa loše u njegovoj prošlosti nije pronađeno”, rekao je predsjednik policije Martin Vondrašek. Prema dostupnim informacijama, ubica je pucao u sebe, ali tek kad su na njega pucali policajci.

Šef policije također je rekao da je policija u zgradi fakulteta pronašla “veliki arsenal oružja i streljiva”.

Napad na fakultet najgori je u povijesti Češke. U Uherskom Brodu 2008. napadač je ubio osam ljudi, napadač iz bolnice u Ostravi šestero 2019. Počinitelji u Uherske Brodu i Ostrave pucali su iz pištolja.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima