Home Sport Međunarodni judo kup ‘Vinko Šamarlić’ potvrdio da džudo ima budućnost u BiH

Međunarodni judo kup ‘Vinko Šamarlić’ potvrdio da džudo ima budućnost u BiH

by admin

Tradicionalno takmičenje mladih judoka koje se održava u znak sjećanja na legendarnog bosanskohercegovačkog džudistu i heroja odbrane Sarajeva svečano je otvorio Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

– Vinko Šamarlić bio je veliki sportista, veliki džudista, veliki specijalac i što je najvažnije veliki čovjek. Njemu je nadimak bio Zmaj. Volio bih da među ovo djecom bude mnogo Zmajeva i mnogo Vinka koji će pratiti njegov putu i biti ponosni na to – kazao je ministar Osmanović, prije negoli je svečano otvorio tradicionalno džudo takmičenje koje se održava u čast i sjećanje na čovjeka koji mu je bio saborac.

Uprkos brojnim programima koji su zbog 6. aprila održani u glavnom gradu naše zemlje, koji je danas slavio rođendan, pored ministra Osmanovića svečanom otvorenju prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Samir Avdić, a manifestaciju poput ove nije želio ni propustiti predsjednik Džudo saveza FBiH, Branislav Crnogorac.

Među velikim brojem zvanica bio je i ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Nj. E. dr. Ivan Todorov, aktuelni predsjednik Džudo saveza Srbije i poznato ime džudo sporta u regionu ali i šire.

– Sretan sam što sam na turniru koji je postao tradicija, a prije svega iz razloga što sam sa Vinkom Šamarlićem bio u reprezentaciji nekadašnje SFRJ. Ujedno, u to vrijeme su Crvena zvezda i Željezničar bila dva najbolja kluba u zemlji, a imali smo mnogo mečeva koji su bili derbiji. Džudo u Bosni i Hercegovini ima sjajnu historiju, sjajnu sadašnjost a kada vidim vas djeco vidim da ima i sjajnu budućnost – poručio je Todorov.

Da su riječi Todorova tačne mlade judoke demonstrirale su tokom cjelodnevnog takmičenja, a najbolji od 41 kluba bili su članovi Džudo kluba Braća Lukač. Drugo mjesto pripalo je organizatoru, Judo klubu Željezničar, dok se na treće mjesto pobjedničkog postolja popela ekipa Akademika iz Crne Gore.

Organizatori su se zahvalili svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ovog turnira te su naglasili da je 32. izdanje Međunarodnog džudo kupa “Vinko Šamarlić” velika obaveza, odgovornost ali i motiv da naredni turnir bude još kvalitetniji i brojniji.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima