Home Svijet Medvedev šokirao Evropu i čitavu Ukrajinu pripojio Rusiji

Medvedev šokirao Evropu i čitavu Ukrajinu pripojio Rusiji

by admin

Dmitri Medvedev, zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije i saveznik predsjednika Vladimira Putina, u ponedjeljak je rekao da je Ukrajina dio Rusije i isključio mirovne pregovore s aktuelnim ukrajinskim vodstvom.

U ratobornom govoru u južnoj Rusiji, Medvedev je rekao da će Rusija nastaviti sa ‘specijalnom vojnom operacijom’ sve dok druga strana ne kapitulira, dodavši da će se ‘historijski dijelovi Rusije vratiti kući’.

Medvedev je govor održao ispred zemljovida Ukrajine koji prikazuje tu zemlju kao krnji teritorij stiješnjen uz Poljsku, s Rusijom koja u potpunosti kontrolira istok, jug i obalu Crnog mora.

“Jedan od bivših ukrajinskih vođa je u nekom trenutku rekao da Ukrajina nije Rusija. Taj koncept mora zauvijek nestati. Ukrajina je definitivno Rusija”, rekao je Medvedev.

Isključio je mogućnost mirovnih pregovora s aktualnim ukrajinskim vodstvom na čelu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i poručio da će svaka buduća ukrajinska vlada, ako bude htjela pregovarati, morati prepoznati novu realnost na terenu.

Teritoriji na obje obale Dnjepra dio su ruskih strateških i historijskih granica, naglasio je Medvedev.

“Zato su svi pokušaji da ih se nasilno promijeni, da se žive odsjeku, osuđeni na propast”, ​​dodao je.

Komentirajući odnose istoka i zapada, Medvedev, koji optužuje američke specijalne snage i vojne savjetnike da vode rat protiv Rusije, rekao je da su odnosi Moskve i Washingtona gori nego tokom Kubanske krize 1962, prenosi Dnevnik.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima